Zorunlu BES isyan ettirdi

Hükümete yakın Hak-İş’e bağlı Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, çalışanlardan yapılacak 100 liralık zorunlu BES kesintisine güvenmediklerini söyledi. İnanç, bunun asgari ücretli için ciddi açık anlamına geleceğini kaydetti.

Zorunlu BES isyan ettirdi

Hak-İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, hükümet tarafından getirilmek istenen zorunlu bireysel emeklilik sistemine tepki gösterdi. İnanç, kesilecek 100 TL'nin asgari ücretli için finanse edilmesi gereken bir açık olduğunun altını çizdi. Uygulamaya güvenmediklerini, zorunlu tasarruf hesabını unutmadıklarını dile getiren İnanç, işçinin parasından, sigorta şirketlerine zorla para aktarılmaması gerektiğini kaydetti.


UYGULAMA İŞÇİDEN KAÇIRILIYOR

Murat İnanç, tasarruf açığı gerekçe gösterilerek tasarlanan zorunlu bireysel emeklilik uygulamasının; sadece ekonomik-finansal bir düzenlemeymiş gibi sunulduğunu, işçinin gündeminden kaçırılmaya çalışıldığını söyledi. Konuyu ancak basından takip edebildiklerini belirten İnanç, “Yeterli bilgi sahibi olmamak bizi rahatsız ediyor. Basından gördüğümüz kadarıyla da sağlıklı bir yol tutulmadığı ortada” dedi.


AÇIĞI ASGARİ ÜCRETLİ Mİ KAPATACAK

Uygulamanın, işçiye sorulmadığını ve asgari ücretlinin çifte kıskaç altında bulunduğu bir döneme denk geldiğini belirten İnanç, şöyle devam etti: 

“Bu uygulamaya karşıyız. Asgari ücretlinin parasına dokunmayın. Asgari ücretlinin eti ne budu ne ki; vergi açığını, tasarruf açığını düşündüğünüzde aklınıza ilk neden asgari ücretli geliyor? Bu konu her ne kadar ekonomi teorisine, ekonomik gerekçelere dayandırılsa da, her zaman olduğu gibi zorla güzellik olmayacak. Tasarruf açığının işçilerin alın teriyle kazandığı paralarla kapatılmayacağı, hele hele bu düşük ücret furyası içinde sağlıklı bir modelin ortaya konulmadığı ortada.” 


ZORUNLU TASARRUF HESABINI UNUTMADIK

Zorunlu Tasarruf Hesabının oluşturduğu sorunları unutmadıklarını hatırlatan Murat İnanç, “Tasarruf açığı sorunumuzun farkındayız. Bu uygulamayı tasarlayanlar dahil, herkes bu sorunun çözümünün işçiler olmadığını biliyor. 1300 TL asgari ücretli bir hanenin tasarruf gücü olmayacağı ortada. Bu ülke Zorunlu Tasarruf Hesabı sorununu yaşadı. Devlet eliyle kesilen paralar, yıllar sonra gerçek enflasyonun altında geri ödendi. Biz bunu unutmadık. Şimdi, bu hesabın ‘özel finans sektörü modeli' gündeme geliyor. Bu uygulamaya güvenmediğimiz için kimse bizi suçlayamaz” dedi. 


70 LİRA DA VERGİ İÇİN KESİLECEK

Öz İplik İş Sendikası Başkanı Murat İnanç, asgari ücretlilerin, gelir vergisinde üst dilime geçilmesi nedeniyle Ağustos ayından itibaren yaklaşık 70 TL gelir azalmasının gündemde olduğunu hatırlatarak, bunun önlenmesi için hala bir model geliştirilmediğini ifade etti. 


<< Önceki Haber Zorunlu BES isyan ettirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER