Zorunlu trafik sigortasına tavan fiyat uygulaması geldi


Ticari araçların zorunlu trafik sigortalarında artık isteyen istediği fiyatı belirleyemeyecek. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun (TŞOF) Hazine Müsteşarlığına yaptığı başvuru sonucunda artık tavan fiyat uygulamasına geçildi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın konuya ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı artık zorunlu sigortada fiyat serbestliğini kaldırmıştır. Bu karar şoför esnafımızın uzun zamandan beri beklediği bir karardı. Alınan karar ile şoför ve nakliyeci esnafımız hem nefes alacak hem de sigorta şirketlerinin keyfiyetinden kurtulacaklardır. Ama Sigorta şirketlerinin zarar etmemesi içinde ortak çalışma yapacağız. Zorunlu trafik sigortasına tavan fiyat gelmesi her ne kadar esnafımız için olumlu bir gelişme olsa da fiyatlandırma sisteminde büyükşehir ile diğer il ve ilçelerin ayrımına yer verilmemesi büyük bir eksikliktir.

Ankara'nın merkezi ile Ankara'ya 150 km uzaklıktaki Şereflikoçhisar'daki taksicinin aynı primi ödemesi beklenemez. Veya İstanbul'daki minibüsçü ile Kars'taki minibüsçünün aynı primi ödemesi büyük bir adaletsizlik olur. Sigorta şirketlerinin tavanı aşan prim taleplerini küçük il ve ilçelerdeki esnaftan çıkarma ihtimali son derece endişe vermektedir" diye belirtildi.

"VERGİ GİBİ SİGORTA ÖDEME DEVRİ KAPANMIŞTIR"

Palandöken ve Apaydın konuya açıklık getirerek; "Hazine Müsteşarlığı tarafından federasyonumuza gönderilen yazıda; kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs (sürücüsü dahil 18-30 koltuk), otobüs (sürücü dahil 31 ve üstü koltuk) ve taksi araç türleri için 28.10.2015 tarihinden itibaren düzenlenecek poliçelerde karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) branşında ruhsat sahibi sigorta şirketleri tarafından belirlenecek azami brüt prim tutarlarının ekli tabloda yer alan prim tutarlarını geçemeyeceği karara bağlanarak, tarafımıza bildirilmiştir. Belirlenen tavan fiyatlar uygulanacak olup, kazası olmayan araçlar içinde daha düşük fiyatlandırma yapılabilecektir. Vergi gibi sigorta ödeme devri kapanmıştır." dedi.

DÜZENLEME SONRASI FİYATLAR

Yapılan düzenleme ile; Kamyon Azami Brüt Prim 6.000 TL, Kamyonet Azami Brüt 2.000 TL, Minibüs Azami Brüt Prim 3.300 TL, Otobüs (Sürücü dahil 18-30 koltuk) 5.700 TL, Otobüs (Sürücü dahil 31 ve üstü koltuk) 17.700, Taksi 5.400 TL (bu fiyatlara vergi, komisyon vb. giderler dahil) oldu. CİHAN
<< Önceki Haber Zorunlu trafik sigortasına tavan fiyat uygulaması geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER