Züccaciye sektörü, porselen ve cam ithalatına standart istiyor

Züccaciye sektörü, porselen ve cam ithalatına standart istiyor

ADANA (CİHAN)- Adana Ticaret Odası Meclisi 25. Grup Züccaciyeciler Meslek Komitesi Üyesi Onur Güzelgül, başta Çin'den gelen ürünler olmak üzere kalitesiz malların sağlığı tehdit ettiğini kaydederek, porselen ve cam ithalatına standart getirilmesini istedi.

Sektörde faaliyet gösteren üyelerinin Adana'da modern bir zücaciye toptancı çarşısı oluşturulmasını istediklerini belirten Onur Güzelgül'ün ATO Meclisi'ne sunduğu raporda, sektörün beklentileri dile getirdi. Kocavezir semtinde zücaciye toptancıların yoğunlukta olduğu bölgenin trafik ve otopark sorunundan kaynaklı olarak esnafın şikayetine neden olduğunu dile getiren Güzelgül, "Adana'ya yakışacak şekilde, züccaciyeciler toptancı çarşısı olabilecek nitelikte bir yer tahsis edilmesini talep etmekteyiz." dedi. Güzelgül, AVM ve zincir mağazalarının tüm sektörleri olduğu gibi geleneksel zücaciye esnafını da tehdit ettiğini belirterek, konuda bir çalıştay yapılması önerisinde bulundu.

Daralan piyasa ekonomisinin sektörde sıkıntılara neden olduğunu söyleyen Onur Güzelgül, "Rekabet eşitliği sağlanması açısından üretici firmalar, ürünlerini zincir marketlere sattığı fiyatın aynısından züccaciye perakendecisine de uygulamalıdır. Bu konu tüm sektörlerin ortak sorunu olduğundan önemle üzerinde durulmalıdır." diye konuştu.

Halkın bankalara olan borç yükünün her geçen gün artmasıyla birlikte alım gücünün de azaldığını belirten Güzelgül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolar kurundaki aşırı artışın hammadde fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle üretim maliyetlerinin her geçen gün artması ürün fiyatlarına olumsuz yönde yansımaktadır. Özellikle küçük işletmeler için enerji, işçilik maliyetleri, finans ve piyasalardaki uzun vadeler önemli sorunlar oluşturmaktadır. Bankacılık mevzuatı incelenerek, çek yasasının düzenlenmesi ve sigorta sisteminin getirilmesiyle bir emniyet önleminin uygulanması gerekir. Bankaların çek karnelerini verirken daha seçici davranmaları, karşılıksız çeklerde alacaklıyı koruyacak önlemleri almaları zorunludur."

ÇİN MALLARINDAN ŞİKAYET

Ülkeye giren porselen ve cam ürünlerin kalitesi ve fiyatlarıyla ilgili herhangi bir standart bulunmamasının olumsuzluklara yol açtığını ifade eden söyleyen Güzelgül, "Ülkemize belirli standartların altında hiçbir ürünün gelmemesi gerekiyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi, Çin'den gelen ucuz ve genellikle kalitesiz ürünlerin iç piyasada rahatlıkla satıldığı malumdur. Hepimizin evinde bulunan porselenlerin sırlarının çizilerek, içerisine giren bakterilerin sağlığımızı ne derecede tehdit ettiği apaçık ortadadır." dedi.

"TÜKETİCİ BİLİNÇLENDİRİLMELİ"

Sunumunda cam ambalajın sağlık açısından önemine de değinen Onur Güzelgül, sağlık ve doğaya dönüşüm açısından cam ambalaj kullanımı konusunda kamu spotlarıyla kampanyalar düzenlenerek, tüketicinin bilinçlendirilmesi, özellikle su bayilerinden cam damacanalarda suların sipariş edilmesi gerektiğini vurguladı. Güzelgül, "Ürün standartları konusunda yerli üretici firmalara danışılarak çalışmalar yapılmalıdır. Özellikle gıda ile temas eden maddelerin denetimi büyük önem taşımaktadır. Çünkü hurdadan merdiven altı üretim yapılan plastik saklama kapları, kullanım kapları, bardaklar vesaire plastik ambalajların kullanımı sıcaklık ve nem ile birlikte zaman içerisinde gıda maddelerinin içeriğiyle etkileşim içerisinde olacağından bu durum başta bağırsak parazitleri gibi çok ciddi hastalıkları da beraberinde getirmektedir." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Züccaciye sektörü, porselen ve cam ithalatına standart... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER