0'ıncı sınıf geliyor

20 yılda 3 köklü değişiklik geçiren eğitimi sil baştan değiştirecek bir plan üstünde çalışılıyor. Saray’da hazırlandığı belirtilen, henüz bakanlığa bile gelmeyen taslağa göre, zorunlu eğitim 5 yaşını da içine alacak şekilde 13 yıla çıkıyor.

0'ıncı sınıf geliyor

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Yeni sistemde erken çocukluk okulu hazırlık sınfını da içine alacak şekilde 0+1+2 şeklinde 3 yıl, ilkokul kısmı 3 yıl, ortaokul eğitimi 3 yıl, lise eğitimi de 4 yıl olarak devam edecek.
YENİ YILA YETİŞSİN

Eğitimde gürültü kopartan 4+4+4 sistemi yerine 3+3+3+4 şeklinde yapılanacak bir model üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Dar bir ekibin haberdar olduğu modelin yeni yıla yetişmesi için taslak tamamlandı. Yeni sistemde ilkokullara hazırlık sınıfı eklenecek. Bu 0’ıncı sınıfa, 66 ayını dolduran çocuklar başlayacak. 


ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ 

Sistem eğitim kademesinin en altından, yani okulöncesinden başlayarak değişecek. Yeni sistemin ilk kurbanı anasınıfları olacak. Halen devlet okullarında bulunan anasınıfları kaldırılacak. Yerine, Erken Çocukluk Okulu kurulacak. Okulöncesi eğitim alanı tamamen özel teşebbüse kalacak. 

Sürekli değişen eğitim sistemi için yine köklü bir değişiklik dalgası geliyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde hazırlandığı iddia edilen düzenleme taslağına göre, zorunlu eğitim 5 yaşı da içine alacak şekilde 13 yıla çıkacak.


İLKOKULA HAZIRLIK SINIFI

4 yıl önce getirilen 4+4+4 formüllü 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminde yapılacak rütuşla, ilkokullara hazırlık sınıfı eklenecek. 0’ıncı sınıf olarak adlandırılan bu sınıfa 66 ayını dolduran çocuklar başlayacak. Böylece halen 6 yaş (72 ay) olan eğitime başlama yaşı 5 yaşa düşmüş olacak.


ANAOKULU YERİNE ERKEN ÇOCUKLUK OKULU

Sistem, eğitim kademesinin en altından yani okulöncesinden başlayarak değişecek. Yeni sistemin ilk kurbanı anasınıfları olacak. Halen devlet okullarında bulunan anasınıfları kaldırılacak. Anasınıfları yerine, ilkokulların bünyesinde erken çocukluk okulu kurulacak. Üniversitelerdeki okulöncesi bölümleri de kapatılıyor.


3+3+3+4 SİSTEMİ NEDİR? 

Yeni sistemde erken çocukluk okulu hazırlık sınfını da içine alacak şekilde 0+1+2 şeklinde 3 yıl, ilkokul da 3 yıl olurken ortaokul 3 yıl, lise eğitimi ise 4 yıl olarak devam edecek. Yeni sistemde kademe dizilişi 4+4+4 yerine 3+3+3+4 şeklinde yapılanacak.


OKULÖNCESİ EĞİTİM BİTİYOR 

Yeni sistemde en önemli değişiklik anasınıflarında olacak. Üniversitelerin eğitim fakülteleri bünyesindeki okulöncesi öğretmenliği bölümleri kapatılıyor. Yerlerine yine üniversite bünyesinde Erken Çocukluk Eğitim ve Araştırma Enstitüsü kurulacak. Enstitüye belirli bir sayıda öğretmen adayı alınacak. Sistemin ilk pilot uygulaması da 2017’de üniversite bünyelerinde kurulacak erken çocukluk okullarında yapılacak. 


ANASINIFI ÖĞRETMENLERİNE İKİ YOL

2017’den itibaren hayata geçirilmesi planlanan yeni sistemle birlikte mevcut anasınıfı öğretmenlerine iki seçenek sunulacak. Buna göre halen 3-6 yaş arası çocukların eğitimine bakan anasınıfı öğretmenleri, yeni sistemde isterse 0+1+2’nci sınıfların bulunduğu erken çocukluk okulunu, isterse 3+4+5’inci sınıfların bulunduğu ilkokul öğretmenliğini tercih edecek. Erken çocukluk okulunu tercih eden öğretmenler 5-7 yaş arası çocukların eğitimiyle ilgilenirken ilkokulu tercih edenler 8-11 yaş grubunun eğitiminden sorumlu olacak. İlkokula geçmek isteyen anasınıfı öğretmenleri hızlandırılmış kurstan geçirilecek. 


20. YILDA 3’ÜNCÜ KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

17 Ağustos 1997’de kesintisiz eğitim 5 yıldan 8 yıla çıktı. Sistem 5+3 şeklindeydi. 20 Şubat 2012’de zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldı. Sistem 4+4+4 olarak kurgulandı. 4 yıl aradan sonra sistem değişikliği yine gündemde. 8 yıllık zorunlu eğitimin 20’nci yılı olan 2017’de 3+3+3+4 eğitim sistemine geçilmesi planlanıyor. 


OKULÖNCESİ EĞİTİM ‘ÖZEL’E EMANET

Devlet okullarında anasınıfı eğitiminin sona ermesiyle okulöncesi eğitim alanı tamamen özel teşebbüse kalacak. Bu konuda yeni bir düzenleme yapılması bekleniyor. Halen okulöncesi eğitimde faal olan kurumların yanı sıra çok sayıda dini vakıf ve derneğin de okulöncesi eğitim alanında hizmet görmesi amaçlanıyor.



MeydanGazetesi.com.tr
<< Önceki Haber 0'ıncı sınıf geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER