103 yaşındaki nine: Her 10 Kasım'da Atatürkle ilgili anılarım canlanıyor

103 yaşındaki nine: Her 10 Kasım'da Atatürkle ilgili anılarım canlanıyor

Atatürk öldüğünde 26 yaşında olan Nuriye Nurhat, Ata'nın ölümü sonrası günlerce göz yaşı dökmelerini ve Atatürk'ün Samsun'a geldiğinde evine kadar halı serilmiş yolda yürümesini dün gibi hatırlıyor.

Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 77. yıl dönümünde Gazi'yi canlı olarak ilk gördüğünde 14 yaşında olduğunu belirten Nurhat, Atatürk'ün heykelinin bulunduğu Anıt Park'tan Gazi Müzesi olarak kullanılan evine kadar olan yolda yürüdüğü sahnenin dün gibi gözünün önüne geldiğini söyledi. Her 10 Kasım tarihinde Atatürk ile ilgili anılarının canlandığını ifade eden ve yılların yorgunluğunun yüzüne yansımış olan 103 yaşına giren Nurhat, "Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 yılında Samsun'a il gelişinde ben çok küçüktüm. Ama Atatürk'ün Samsun'a ikinci gelmesinde ben 14 yaşındaydım. Anıt Park'ın karşısında o zaman Lüks Otel'i vardı. Amcamın hanımı o otelde çalışıyordu. Tesadüf o gün ben de oradaydım. Ben o telin balkonundaydım. Atatürk ise bembeyaz kıyafetler içerisindeydi. Benim olduğum balkonun önünden gelip geçti. Atatürk'ün etrafında adamlar vardı. Onların da önünde iki tane kız çocuğu vardı. Bu kızlar Atatürk adım attıkça ayağının altına gül atıyorlardı. O zaman parktan evine kadar hep yere halı serilmişti. İşte ben o şekilde yakından Atatürk'ü gördüm. 10 Kasım 1938'de ise öldüğünü radyodan duydum ve günlerce ağladım." dedi.

13 yaşında Rize'den Samsun'a ailecek taşındıklarını kaydeden 1 çocuk 2'de torun sahibi olan Nurhat, "Erzurumluların bir arabası vardı onunla geldik buraya. Çok çileler çektik, zor günler geçirdik. Köyümüze Ruslar geldi ama bize bir şey yapmadılar. Ama kümesimizdeki tavuklarımızı kesip yediler. Bizde köyü bırakıp Samsun'a geldik. Sonra babam ve amcamlar Rusya'ya çalışmaya gitti." diye konuştu.

Birkaç yıl öncesine kadar namazlarını kılıp Kur'an okuyabildiğini ancak yaşlılık nedeniyle eskisi gibi hareket edemediğini ve gözlerinin artık iyi görmemesinden şikâyet eden Nuriye Nurhat, "Allah bana torunumun torununu görmeyi nasip etti. Ben bu kadar uzun yaşayacağımı hiç tahmin etmiyordum. Ben öleceğim diye dişlerimi bile yaptırmadım. Bu kadar uzun yaşayacağımı bilsem dişlerimi yaptırırdım. Çok pişman oldum." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 103 yaşındaki nine: Her 10 Kasım'da Atatürkle ilgili... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER