2016 işverenlere yeni yükümlülüklerle geliyor


Bugün 2015 yılının son günü. Yarın başlayacak 2016, işverenler için de yeni yükümlülüklerin başladığı yıl olacak. Yeni yılda iş güvenliği uzmanlarının işyerlerindeki çalışma süreleri artırılıyor. Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine 50'nin altında personel çalıştırsalar bile iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu başlıyor. Asgari ücrette yapılan artış ile birlikte bu zorunluluklar da işveren için yeni yük anlamına geliyor.

Birlik İş Sağlığı ve Güvenliği Dernek Başkanı (BİR-DER) Abdullah Bozkır, yaptığı açıklamada 30 Haziran 2012 Tarih 28339 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6331'nolu İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 2016 yılında çalışma hayatına bir çok yenilik getireceğini belirtti. Yeni dönemde iş güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekimlerinin çalışma süreleri artırıldığını dile getiren Bozkır, şunları kaydetti: "İş güvenliği uzmanlarının tehlike sınıflarına ve çalışan sayısına göre belirtilen çalışma süreleri artırılarak, 01 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere; iş güvenliği uzmanları, görevlerini yerine getirmek için süreler artırılarak. Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına 6 dakikadan 10 dakikaya, tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına 8 dakikadan 20 dakikaya, çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına 12 dakikadan 40 dakika'ya çıkarılmıştır. İşyeri hekimlerinde çalışma süreleri artırımına giderek tehlike sınıfına göre 4,6,8 dakika olan süreler 5,10,15 olarak değişmiştir. 01 Temmuz 2016 Tarihi itibarı ile çalışan sayısı 50'nin altında olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile Kamuda 657 tabi çalışanlar için iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu başlayacaktır."

MYK ZORUNLU OLUYOR

Yeni yılla birlikte Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun (MYK) zorunlu hale geldiğini vurgulayan Bozkır, şu bilgileri verdi: "İş kazalarının ve meslek hastalıklarının oluşumunda belki de en temel sorunlar içinde yer alan unsurun mesleki yetersizlik ve liyakatsizlikten kaynaklandığını söylemek abartı olmaz sanırım. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında olan sektörlerde yaşanan kazların sıklığı maddi ve manevi kayıpların topluma ve ülke ekonomisine vermiş olduğu göz önünde bulundurursak mesleki yeterliliğin ne denli önemli olduğu aşikârdır. Bilindiği üzere tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara mesleki yeterlilik sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün vermiş olduğu 40 saatlik eğitimle alınan belgeler geçerli kabul ediliyordu. 25 Mayıs 2016'dan itibaren 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmıyor. Söz konusu belgeler dışındaki bütün belgeler 25 Mayıs 2016 itibarı ile geçersiz olacak. MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu sertifikaları ücretleri 2017 yılı sonuna kadar tamamı devlet tarafından karşılanacak, işverene ve çalışana bir yük getirmeyecektir." CİHAN
<< Önceki Haber 2016 işverenlere yeni yükümlülüklerle geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER