3'üncü kez mahkemeyi kazanan okul yöneticileri, şimdi de mülakata çağrıldı


Binlerce okul yöneticisinin görevden alınmasına Danıştay'ın 'dur' demesine, açılan davaların kazanılmasına rağmen birçok yönetici görevine dönemedi. Göreve dönemeyenler, şimdi de yönetmeliğin değişmesi gerekçe gösterilerek, tekrar mülakata çağrıldı. Bazı yöneticiler, mülakata katılmayacaklarını, bazıları katılacaklarını ancak konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca, hukuksal sürece tepki gösterdi. Omurca, şunları kaydetti: "Sendikamıza üye 2 kişi, 3'üncü kez mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak görevine dönemedi. Sebebi de imzadan çıkmaması. Sorduğumuzda 'Milli Eğitim Müdürü, Vali beyle görüşecek' deniyordu. Her zaman bir bahane buluyorlardı. Şimdi de yönetmelik gerekçe gösterilerek tekrar mülakata çağrıldı. Bu durum tam bir hukuksuzluk. Uygulamalar, kendilerinden olmayanı bırakın bertaraf etmeyi, yaşam alanını daraltma, iş hakkı, ekmek hakkı tanımama."

Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Mahmut Mollarecep de üyelerinin mülakata gitmeyeceğini, bu durumu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

DANIŞTAY 'DUR' DEMİŞTİ

Kamuoyunda dershaneler yasası olarak bilinen torba yasa ile Milli Eğitim teşkilatını düzenleyen kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmıştı. Düzenlemeyle 4 yıl okul müdürlüğü yapanların görevleri sona erdi. 4 yıl daha görev yapmak isteyenler ise değerlendirmeye alındı. Bunun sonucunda 100 puan üzerinden 75 alanların süresi 4 yıl daha uzatılacaktı. Ancak birçok ilde okul değerlendirmesinde olumlu puan alan yöneticiler ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından elendi. Bunun üzerine sendikalar söz konusu durumu yargıya taşıdı. Danıştay'ın kararı ile müdürlerin görevine dönmesinin yolu açıldı. Ancak Danıştay'ın 'dur' demesine ve açılan davaların kazanılmasına rağmen birçok yönetici hala görevine dönemedi. Şimdi de yönetmeliğin değişmesi gerekçe gösterilerek görevlerine dönemeyen okul müdürleri, tekrar mülakata çağrıldığı öğrenildi. Bu hafta içerisinde mülakat olması için tebligat yapılan bazı yöneticiler, mülakata katılmayacaklarını, bu durumu da yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

MAHKEMEYİ KAZANDILAR AMA...

Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca bu duruma tepki gösterdi. Omurca, puanlamanın objektif yapılmadığını belirterek, "Puanlamalar özellikle İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yapıldı. Müdürlükler, orada görev yapanları hiç tanımadan puanlama yapmış. Bu objektif kriterlere dayanan bir puanlama değildi. Biz de konuyu mahkemeye taşıdık. Mahkeme puanlamayı İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin yapamayacağına karar verdi. Arkadaşlarımız yeniden puanlamaya tabi tutuldu. Birçoğu da neredeyse 100 puana yakın aldı." dedi.

Açılan mahkemeleri kazanmalarına rağmen yöneticilerin görevlerine dönemediklerini belirten Omurca, şunları kaydetti: "Bizim üyelerimiz içeresinde 3'üncü kez mahkemede yürütmeyi durdurma kararı alanlar var. Ancak dosyaları uzun süre Milli Eğitim Müdürlüklerinde bekledi. Sorduğumuzda 'Milli Eğitim Müdürlüğü'nün valiyle birlikte buna yönelik kararlar verebileceğini' söylendi. Durumu sürüncemede bıraktılar. Her zaman bir bahane buldular."

'KENDİLERİNDEN OLMAYANA İŞ HAKKI TANIMIYORLAR'

Şimdi de yöneticiler, yeni yönetmelik gerekçe gösterilerek mülakata çağrıldığını kaydeden Omurca, şöyle devam etti: "Tebligat yapmışlar. Yeni yönetmeliğe göre böyle yorumlamışlar. 'Sizi değerlendireceğiz' denmiş. Bizde süreci genel merkezimizle görüşüp yeniden nasıl yapabiliriz, nasıl bir yol haritası oluşturacağız ona karar vereceğiz. Aslında bunların hepsi hukuksuzluk. Burada haksız bir tutum var. 'Yeniden değerlendireceğiz, yeniden mülakata tabii tutacağız' demek, 'burada sizin işiniz bizim yanımızda bitmiş' anlamına geliyor. 'Siz hukuku kazansanız, hukuksal anlamda kazanımlar elde etseniz, eski haklarınızı kazansanız dahi bizim yanımızda geçerli değildir. Çünkü siz bizden farklı düşünüyorsunuz' demektir bu. Kazanılan hakları geçersiz sayabilmek için, engellemek için, vali burada yönetmeliği yanlış yorumlaması, biz sizi yeniden mülakata çağıracağız denmesi... Bu tam bir hukuksuzluk. Bunu böyle yorumluyoruz. Ancak biz her şeye rağmen hukuk yollarına başvuracağız. Ayrıca arkadaşlarımızın mülakata girmelerini de sağlayacağız."

Omurca, bu anlayışın kendi oluşturdukları hukuku hiçe sayan bir anlayış olduğunu ancak kendilerinin her şeye rağmen hukuka güvenliklerini ve haklarını arayacaklarını dile getirdi. Omurca, son zamanda yaşananlar için, "Bırak bertaraf etmeyi yaşam alanlarını daralttılar. Bir anlamda yaşama nefes almaya müsaade etmeyecekler neredeyse öyle bir anlayıştalar. Kendilerine olmayanlara yaşam hakkı, iş hakkı, ekmek hakkı tanımıyorlar. Uygulamaları bunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

'TEKRAR YARGIYA TAŞIYACAĞIZ'

Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Mahmut Mollarecep de şöyle konuştu: "21 Ağustos 2014 tarihinde ilçe milli eğitim yöneticilerinin yapmış olduğu yanlı değerlendirme sonucu okul müdürlüğünden alınan birçok okul müdürleri idari mahkemelerde açmış olduğu davaları kazanmalarına rağmen görevlerine iade edilmedi. Şimdi de yeni yönetmeliği gerekçe göstererek tekrar mülakata çağrıldılar. Bu durum haksız bir durum. Çünkü ortada mahkeme kararları var. Bizim üyelerimiz mülakata gitmeyecek. Konuyu yine mahkemeye taşıyacağız." CİHAN
<< Önceki Haber 3'üncü kez mahkemeyi kazanan okul yöneticileri, şimdi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER