AB'den Çin'e basın özgürlüğü çağrısı


Avrupa Birliği, Fransız gazetecinin basın kartı ve vizesinin uzatılmayarak Çin'i terk etmek zorunda kalması üzerine bir açıklama yayımladı. Dün gece Bürüksel'de yayımlanan açıklamada, L'Obs dergisi muhabiri Ursula Gauthier'in Çin'den fiili sınırdışı edilmesinin, Pekin'in basın özgürlüğü taahhüdünün sorgulanmasına yol açtığı ve Çin'in son olarak Evrensel Periyodik Gözdengeçirme'deki taahhütlerine aykırı olduğu vurgulandı.

AB'nin her özgür toplumun temelinde yatan ifade özgürlüğü ve bağımsız medyayı desteklediği ifade edilen açıklamada, AB'nin Çinli yetkilileri, Fransız gazeteciyle ilgili kararını gözden geçirmeye çağırdığı kaydedildi.

ÇİN: TERÖRİZMİ DESTEKLEYEN KİMSEYE MÜSAMAHA YOK

Çin, terörizmi savunan hiçkimseye tolerans gösterilmeyeceğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Lu Kang, Fransız gazeteci Ursula Gauthier'in Çin'den ayrılması üzerine bugün yaptığı açıklamada, Çin'in yabancı medya kuruluşları ve gazetecilerin yasal haklarını garanti edeceğini, ancak Çin hükümeti ve halkının özgürlük adına terörün savunulmasına müsamaha göstermeyeceğini söyledi.

Çin medyasına göre, Gauthier'ın basın kartı, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde terörist saldırılar konusunda hükümetin politikasını eleştirdiği için yenilenmedi.

Lu, bir ankete katılan Fransız internet kullanıcılarının yarıdan fazlasının Çin'in kararını anlayışla karşıladığı ve desteklediği haberine dayanarak, Fransız halkının tepkisinin farkında olduklarını kaydetti.

Lu, bunun da uluslararası toplumun çoğunun adaleti desteklediğini ve terörizm konusunda çifte standarda karşı olduğunu gösterdiğini söyledi.

L'Obs, Çinli yetkililerin kendilerine Fransız gazetecinin özür dilemediği sürece 31 Aralık'ta süresi biten vizesinin ve basın katının yenilenmeyeceğini bildirdiğini açıklamıştı. Fransız haber dergisi ayrıca, muhabirleri Gauthier'in geçen ay Uygur bölgesi hakkında yaptığı haberin ardından baskı altına savunmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber AB'den Çin'e basın özgürlüğü çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER