ABD askerlerine çuval geçirme davasına devam edildi


ABD askerlerinin başına çuval geçirmeye çalıştıkları için yargılanan sanık savunmasında, idam edilişlerinin yıldönümü nedeniyle Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını andı. Duruşmaya ve basın açıklamasına idamlara kabul oyu veren dönemin milletvekillerinden ve şu an Vatan Partisi olarak adını değiştiren İşçi Partisi'nden milletvekili adayı olan Hasan Korkmazcan da katıldı.

İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 12 tutuksuz sanık katıldı. Şikayetçi Amerikan askerleri duruşmaya gelmezken avukatları hazır bulundu.

Duruşmada savunması alınmayan sanık TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz ifade verdi. Suçlamaları kabul etmeyen Cengiz, eylemlerinin protesto amaçlı ve meşru olduğunu savundu. 2003 yılında Türk askerlerinin başına Süleymaniye'de çuval geçirilip işkence ile ifadelerinin alındığını belirten Cengiz, bu olayın Türk milletine, onuruna, Mehmetçiğe ve Türk yargısına sürülen kara bir leke olduğunu kaydetti. Bu olaya karşı yaptıkları eylemin tamamen haklı ve meşru olduğunu ileri sürdü.

Hedeflerinin şikayetçi olan ABD askerleri olmadığını öne süren Cengiz, "Hedefimiz ABD emperyalizminin katliamlarını, bölgemizde terör örgütlerine desteklemesini protesto etmekti. Zaten ABD askerleri yaralanmamıştır. Aileleri ve komutanları ABD kanalına yaptığı açıklamada yaralanma olmadığını söylemişti. Olayda yaralanan var. Fiziksel olmasa da Amerikan emperyalizmi büyük yara aldı." dedi.

Eylemde çuval ve kırmızı boya kullandıklarını belirten Cengiz, çuvalın Türk askerine geçirilen çuvalı, boyanın da ABD'nin döktüğü kanı sembolize ettiğini kaydetti.

Bugünün Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam ediliş yıldönümü olduğunu hatırlatan Cengiz, "Onlar da ABD askerlerini Dolmabahçe'de denize dökmüştü. Yine bir 6 Mayıs'ta benzer gerekçelerle yargılanıyoruz." diye konuştu.

Sanık Cengiz bu ifadelerle savunmasını bitirdikten sonra 3 ismin idamının Meclis'te oylandığı sırada kabul oyu veren ve şu an ismini Vatan Partisi olarak değiştiren İşçi Partisi'nden milletvekili adayı olan Hasan Korkmazcan da mahkeme salonuna geldi.

Davada yargılanan toplam 13 sanığın da avukatı olan Ergenekon sanığı Veli Küçük'ün kızı Avukat Zeynep Küçük, müvekkillerine yaralama, izinsiz gösteri, mala zarar verme ve ihtara rağmen dağılmama suçlarının yüklendiğini belirtti. Küçük, görüntülerde ve mahkemeye gelen bilirkişi raporunda yüklenen suçlara ilişkin bir tespitin yapılmadığını söyledi. Sanıklara toptan aynı suçlamaların yöneltildiğini ifade eden Küçük, kimin hangi suçu nasıl işlediğinin belirtilmediğini kaydetti.

ABD askerlerinin avukatı Abdullah Kaya, müvekkillerinin bir daha Türkiye'ye gelmeyeceklerini, bu şekilde beyanları olduğunu söyledi. Mahkeme, müşteki Amerikan askerleri için Ankara'da ABD Büyükelçiği'nde ilgili birimde ifadeleri alınarak mahkemeye gönderilmesi için talimat yazılmasına karar verdi. Mahkeme, izinsiz gösteri suçlaması yönünden tutanakta imzası bulunan polislerden olayı iyi hatırlayan iki tanesinin tanık olarak dinlenmesini kararlaştırdı. Duruşma 11 Eylül'e ertelendi.

Duruşma sonunda adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam edilişini hatırlatan sanık Çağdaş Cengiz, "Mahkeme salonunda bir anma toplantısı yaptık. Bir yargılama yoktu içeride çünkü. Amerikan askerine çuval geçiren bu ülkenin vatansever ve devrimci gençlerini yargılayabilecek, onları suçlu atfedebilecek bir durumu kabullenmek istemiyoruz." dedi.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan da, "Bugünden şunu açıkça görüyoruz ki artık mahkeme tutanaklarına geçtiği şekilde Amerikan askerleri kötü niyetle bu topraklarda dolaşamayacaklardır." ifadelerini kullandı. Korkmazcan, idam edilen 3 ismin fotoğraflarının bulunduğu pankartın arkasında durdu. Duruşmayı ve eylemi grubun arasında yer alan ABD'li emekli asker olduğu belirtilen James Ryan da izledi.

Sanıklar, 12 Kasım 2014 tarihinde Sarayburnu'na yanaşan askeri gemiden ayrılan 2 Amerikan askerinin başına çuval geçirmeye çalışmışlardı. İddianamede, 13 kişinin toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, basit yaralama, hakaret ve mala zarar verme suçlarından 1 yıl 8'e aydan 10 yıl 6'şar aya kadar hapisleri istendi.
CİHAN
<< Önceki Haber ABD askerlerine çuval geçirme davasına devam edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER