Trump, Türkiye'ye uygulanacak yaptırımları açıkladı

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekâtı sonrasında ABD'nin uygulayacağı yaptırımları bizzat ABD Başkanı Donald Trump açıkladı.

SHABER3.COM

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı askeri harekât dolayısıyla uygulanacak müeyyideleri açıklarken, "Başkanlık kararını yayımlayacağım." dedi.

Trump, isim vermeden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği hükümete yönelik yaptırım için kararname imzalayacağını söyledi.

TÜRKİYE'DEN ÇELİK İTHALATINA YÜZDE 50 GÜMRÜK VERGİSİ

Trump, "Yakında, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrarsızlığa katkı sunan hareketlerine katkı koyan hükümetin mevcut ve eski hükümetinin yetkililerine ya da herhangi bir kişiye yaptırım uygulanması konusunda yetki veren bir Başkanlık kararını yayınlayacağım." ifadelerini kullandı.

Müeyyide paketine dair bilgiler de aktaran Trump, "Çelikte uygulanan gümrük vergisi mayıs ayında yaşanan indirimin öncesindeki gibi yeniden yüzde 50’ye çıkarılacak. ABD, Ticaret Bakanlığı tarafından sürdürülen ve Türkiye’yle 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasını içeren müzakereleri hemen sonlandıracak." dedi.

"Bu emir, ABD’nin ciddi insan hakları ihlallerine, ateşkes önünde engel çıkarılmasına, yerinden edilmiş insanların evlerine dönmesini engellemeye, sığınmacıların zorla döndürülmesine ya da Suriye’de barışın, güvenliğin, istikrarın tehdit edilmesine karışmış kişilere güçlü ek yaptırımlar uygulamasının da önünü açacak.

MAL VARLIKLARI DONDURULACAK

Trump yayımlayacağı talimatın mali müeyyide, mal varlılarının bloke edilmesi ve ABD’ye girişi yasağını da kapsayan kapsamlı sonuçları olacağını kaydetti. 

Başkanlık kararnamesinin teknik ayrıntılıranı Amerikan Hazine Bakanlığı belirleyecek. 

ABD ve onun partnerleri (YPG) IŞİD'e karşı büyük bir zafer kazandığına işaret eden Trump, "Türkiye bu yapılanları tehlikeye atmamalı." dedi. 

Trump, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki sivillerin, özellikle hassas etnik ve dini azınlıkların korunmasına öncelik vermesi gerektiğini belirterek, "Sivillere ayrımcılık, sivil yapıların yok edilmesi ve etnik veya dini azınlıkların hedef alınması kabul edilemez." diye konuştu.

BEYAZ SARAY'DAN ABD BAŞKANI DONALD TRUMP ADINA YAPILAN YAZILI AÇIKLAMA:


---
<< Önceki Haber Trump, Türkiye'ye uygulanacak yaptırımları açıkladı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER