ABD'de işsizlik oranı yüzde 5'e geriledi, gözler Fed'e çevrildi


ABD Çalışma Bakanlığı, Ekim ayında tarım dışı istihdamın 271 bine yükseldiğini açıkladı. Artışın 185 bin olacağı yönündeki istihdamın tahminlerin üstünde gelmesi sonrası işsizlik yüzde 5'e geriledi.

ABD'de 2008 finans krizinden sonra ilk defa işsizlik oranı yüzde 5'e gerilemiş oldu. Saatlik çalışma ücretleri de yüzde 2,5 oranında yükselerek, 2009'dan sonra en büyük artış olarak kayıtlara geçti.

Bakanlık tarafından açıklanan güçlü veriler sonrası şimdi gözler Amerikan Merkez Bankası'na (Fed) çevrildi. Uzmanlar, güçlü istihdam verilerinden sonra Fed'in Aralık'ta faiz artışına gitmesini 'yüksek bir ihtimal' olarak değerlendirdi. Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artışı için istihdam verilerinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade etmişti. Küresel ekonominin yavaşlaması, ABD'deki istihdam verilerini negatif yönünde etkilemişti.

"SON VERİLER FAİZ ARTIRIMINI DESTEKLİYOR"

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, istihdam verilerinin çok iyi olduğunu belirterek "Son veriler, faiz artırımı görünümünü destekliyor. Saatlik ücretlerin güçlenmesi, enflasyonun yüzde 2'e doğru yönelmesini destekler, bu da bizim ihtiyacımız olan şey. Aralık ayında faiz artışı konusunda açık fikirli olacağız" dedi.

New York merkezli JPMorgan Chase yatırım bankası uzmanlarından Michael Feroli, son açıklanan veriler için "Sağlam bir işgücü istihdamı var" değerlendirmesinde bulundu. İstihdam verileri için "oldukça iyi" nitelemesinde bulunan Feroli "Aralıkta Fed, büyük ihtimalle faiz artışına gidecek" ifadelerini kullandı.

Bir başka New York merkezli yatırımcı şirketi Voya Investment Management ekonomistlerinden Dr. Tanweer Akram, "Güçlü istihdam verileri, faiz oranını sıfıra yakın seviyede tutulması için herhangi bir sebep olmadığını gösteriyor." dedi. Fed'in büyük ihtimalle Aralık ayında faiz artışına gideceğini belirten ekonomi uzmanı Akram, enflasyonun baskı oluşturmasına karşın, faiz artşının kademeli olarak olabileceğine dikkat çekti. CİHAN
<< Önceki Haber ABD'de işsizlik oranı yüzde 5'e geriledi, gözler Fed'e... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER