ABD'de istihdam verileri beklentilerin üstünde geldi.


ABD Çalışma Bakanlığı, Kasım ayı itibarıyla tarım dışı istihdamı 211 bin olarak açıkladı. En yüksek beklenti 200 bin idi. İşszik oranı ise yüzde 5 ile 2008'den bu yana en düşük seviyede kalmaya devam etti. Son veriler istihdam piyasasının güçlenmeye devam ettiğinin önemli göstergesi olarak değerlendirildi.

Bu arada Ekim ayında açıklanan tarım dışı istihdam 271 binden 298 bine revize edildi. İstihdam verilerinin beklentilerin üstünde gelmesinden sonra Amerikan Merkez Bankası (Fed)'in aralık ayındaki faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. Fed Başkanı Janet Yellen, Kongre üyelerine perşembe günü yaptığı konuşmada, faiz artışı için istihdam verilerinin önemli olduğunu ifade etmişti. Yellen, aralık ayında faiz artışının 'muhtemelen' gerçekleşeceğine işaret etmişti.

Ekonomistler, son açıklanan verilerin faiz artışını desteklediğini belirtti. Capital Economics ekonomistlerinden Paul Ashworth, son veriler için, "Fed'in bir sonraki toplantıda faiz artışına gidebileceğinin mührü." nitelemesinde bulundu. New York merkezli yatırımcı şirketi Voya Investment Management ekonomistlerinden Dr. Tanweer Akram, istihdam verilerinin Fed'in faiz artışını destekler nitelikte olduğunu belirtti. Akram, Fed'in faiz artışına gideceğini savundu.

Öte yandan saatlik ücret de geçtiğimiz yılın en dönemine göre yüzde 2,3 oranında artış göstermiş oldu. Ekim ayında bu oran yüzde 2,5 oranında açıklanmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber ABD'de istihdam verileri beklentilerin üstünde geldi. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER