ABD İç Güvenlik Bakanlığı'ndan yeni uyarı

ABD'de 6 Ocak tarihinde yaşanan kongre binası baskını sonrasındaki süreçle ilgili olarak İç Güvenlik Bakanlığı'ndan 'iç terör' uyarısı yapıldığı ifade edildi.

SHABER3.COM

BBC Türkçe'de yer alan habere göre ABD İç Güvenlik Bakanlığı, son başkanlık seçimlerinin sonucundan memnun olmayan aşırı grupların, 6 Ocak'ta Amerikan Kongresi'ne düzenlenen saldırıyla cesaretlenip daha büyük bir tehlikeye dönüştüğü uyarısında bulundu. Bakanlığı göre, ABD'de "iç terör" tehdidi arttı.

Bakanlığın güvenlik uyarısında, "Devlet otoritesinin kullanılması ve başkanlığın el değiştirmesine itirazı olan aynı zamanda sahte anlatılarla kışkırtılmış başka şikayetleri de olduğuna inanan, ideolojik amaçlı şiddet yanlısı bazı aşırı görüşlülerin, şiddeti kışkırtmayı ya da şiddet eylemlerini sürdürebileceklerine işaret eden bilgiler var" deniliyor.

"Şiddet yanlısı aşırı görüşlüler" diye nitelenen kesimlerin, Kongre binasına yapılan saldırıdan cesaret alarak "seçilmiş yetkilileri ve resmi kurumları hedef alabilecekleri" de belirtiliyor.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, yaklaşık bir yıldır ilk kez güvenlik uyarısı yayımladı.

6 Ocak'ta neler yaşandı?

ABD Kongresi'nin Joe Biden'ın seçim zaferini tescil etmek üzere toplandığı 6 Ocak'ta Donald Trump, Beyaz Saray önünde toplanan binlerce destekçesine hitaben konuşarak, aslında seçimi kendisinin kazandığı ama seçim zaferinin çalındığı yolundaki temelsiz iddialarını yinelemişti.

Trump, "Eğer sonuna kadar savaşmazsanız bir ülkeniz kalmayacak" demişti.

Kalabalık bunun ardından Kongre binasına yürümüş, güvenlik barikatlarını aşarak binaya girmişti. Olaylarda biri polis olmak üzere beş kişi hayatını kaybetmişti.

Savcılar, şu ana kadar saldırıyla ilgili olarak 400 zanlı belirlediklerini ve 135 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

"Ayaklanmaya teşvik" ile suçlanan eski Başkan Trump hakkında, Senato'daki azil yargılaması Şubat ayında başlayacak.
<< Önceki Haber ABD İç Güvenlik Bakanlığı'ndan yeni uyarı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER