ABD'nin BM Temsilcisi: Asker sevkiyatı için Irak hükümetinden izin alınmalı


ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Samantha Power, Türkiye ile Irak arasında krize yol açan Musul'a Türk askerlerinin sevkiyatı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Power, Ankara'nın bu konuda Irak hükümetinden izin alması gerektiğini söyledi.

Bağdat yönetimi, Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika bölgesine asker sevk etmesine sert tepki göstermişti. BM Güvenlik Konseyi'nin aralık ayı dönem başkanlığını yürüten ABD adına açıklamada bulunan Power, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TBMM'de yaptığı konuşmaya dikkat çekti. Davutoğlu'nun asker sevkiyatının iki ülke arasındaki anlaşma gereği yapıldığı sözlerini hatırlatan Power, "Irak'ta bizim de yaptığımız gibi tüm ülkelerin Irak hükümeti ile koordineli ve hükümetin rızasıyla hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, Irak ile Türkiye arasında yaşanan asker sevkiyatı krizinde Amerika'nın nerede durduğu sorusu üzerine Power, iki ülke başkentine siyasi diyalog çağrısı yaptığını dile getirdi. Power, "Irak hükümetinin izni ile hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türk askerlerinin ilk görevlendirilmesi anladığımız kadarı ile Irak hükümeti ile müzakere halinde gerçekleşmiş. Ek görevlendirmenin de aynı şekilde olmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Türk askerinin görevlendirilmesi ile ilgili egemen ülke (Irak) hükümetinin gerekli ayrıntıyı bilmesi gerektiğini dile getiren Power, aynı şekilde Bağdat'ın, sevk edilen askerleri görebilmesinin de gerekli olduğunu söyledi.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krizin Suriye'deki barış görüşmelerine etkisinin sorulması üzerine ise Power, Viyana sürecinin devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Power, "Viyana sürecinin etkili olabilmesi için bölgedeki tüm ülkelerin bir araya gelmesi çok önemli" dedi.

BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın talebi üzerine öğleden sonraki toplantısında Türkiye'nin Irak ile Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin kapalı bir oturum gerçekleştiriyor. Bölgedeki gelişmeleri Konsey'e BM Genel Sekreter yardımcılarından Miroslav Jenca'nın aktarması bekleniyor.Asker-sevkiyati-icin-Irak-hukumetinden-izin-alinmali-1962328.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber ABD'nin BM Temsilcisi: Asker sevkiyatı için Irak hükümetinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER