ABD TAPİ projesini destekliyor


Türkmenistan doğal gazını, Pakistan ve Hindistan'a ulaştıracak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinin temeli 31 Aralık'ta atılacak. Söz konusu proje, Türkmenistan'ın izlediği enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına ulaştırma yönündeki enerji politikasının önemli bir ayağını teşkil edecek. Afganistan'a da önemli ekonomik katkısı olacak olan proje, ABD hükümeti tarafından destekleniyor.

Türkmenistan Petrolgaz ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı'nın Nebit-Gaz gazetesinin resmi internet sitesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Daniel Rosenblum'un Aşkabat'ta geçtiğimiz günlerde düzenlenen Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Konferansı'nda yaptığı konuşmasından önemli satır başları yayınlandı.

ABD'li diplomat konuşmasında, Washington yönetiminin TAPİ projesine katılan ülkelerin bu projeyi hayata geçirmek için yaptığı çabaları desteklediğini kaydederek, "Projenin hayata geçmesiyle, Türkmenistan enerji kaynaklarının ihracatı için yeni bir pazara ulaşacak. Afganistan'a yeni iş imkanları oluşacak. Pakistan ve Hindistan'ın büyüyen ekonomisine temiz yakıt sağlayacak." şeklinde ifadeler kullandı.

Projenin güvenliği konusunda özellikle Afganistan toprakları kapsamındaki konuya değinen Rosenblum, dünyada bunun örneğinin çok olduğunu belirterek, "Sadece doğalgaz boru hattı değil, aynı zamanda elektrik hattı ve diğer enerji projelerinin daha sorunlu bölgelerde hayata geçirildiğini biliyoruz. Ama yine de, projelerin güvenliği sağlayacak formüller bulundu. Bu projede de, ülke hükümetler, özel yatırımcılar güvenliği sağlamak için bir yol bulurlar. Bu çok kolay olmayacak, ama olabilecek düzeyde." dedi.

TAPİ projesi, Türkmenistan'ın dünyadaki en büyük 2. doğalgaz sahası olan Galkınış sahasından başlayarak, Hindistan ile Pakistan sınırındaki Fazilka yerleşim birimine kadar uzanacak. Bin 814 kilometre uzunluğundaki projenin yıllık doğalgaz taşıma kapasitesi 33 milyar metreküp.

Türkmenistan doğalgaz ihracatını 3 yönde gerçekleştiriyor. Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz ihraç eden Türkmenistan, TAPİ projesiyle yine 3 ülkeye; Afganistan, Pakistan ve Hindistan'a doğalgaz ihraç edebilecek. Bu projeye katılmak isteyen bir ülke daha var. Bu da Bangladeş.

TAPİ projesine doğalgaz tedariki yapılacak Galkınış sahası, doğalgaz rezervi bakımından dünyada İran'daki Güney Pars sahasından sonra 2. sırada yer alıyor. Bağımsız araştırma şirketinin tespitlerine göre, Galkınış sahasının rezervi 26,2 trilyon metreküpe eşitti. CİHAN
<< Önceki Haber ABD TAPİ projesini destekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER