ABD'de düşündüren rakam: Yüzde 80 artış var

ABD'de eleştiri konusu olmaya devam eden bireysel silahlanmayla ilgili gelen yeni veriler düşündürücü. Ülkedeki bireysel silah satışlarının geçen sene mayıs ayındaki satışlara oranla yüzde 80'den fazla bir oranda artış gösterdiği belirtiliyor.

SHABER3.COM

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) silah satışları, mayıs ayında yaklaşık yüzde 80 artış gösterdi. Silah mağazası sahiplerine göre George Floyd'un polis şiddeti sonrasını hayatını kaybetmesiyle başlayan olaylar da satışların artmasına neden oldu.

Euronews Türkçe'den Enis Günaydın'ın haberine göre Küçük Silahlar Analizleri ve Öngörüleri (SAAF) isimli şirket tarafından yürütülen araştırmada, mayıs ayında ABD'de yaklaşık 1,7 milyon silah satıldığı tespit edildi. Bu sayı, geçen sene mayıs ayındaki satışlara oranla yüzde 80,2 daha fazla.

Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) adli sicil kaydı soruşturmalarına dayandırılan verilerde araştırma şirketi, tabanca satışlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 94, uzun namlulu silah satışlarının ise yüzde 66,3 arttığını tahmin ediyor.

Seçim yılı, Covid-19 salgını ve George Floyd cinayeti

Silah mağazası sahiplerine göre satışlar, Minnesota'da siyahi ABD vatandaşı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesiyle de artışa geçti.

New Jersey'de Guns & Roses isimli mağazayı işleten Joe Hawk, satışlara yetişemediklerini söyledi. The Washington Times'a konuşan Hawk, "Neredeyse satışlara yetişemiyoruz. Anma Günü'nden (Floyd'un öldürüldüğü 25 Mayıs günü) sonra satışlar yine uçtu" şeklinde konuştu.

Kuzey Carolina'daki Hyatt Guns mağazasının sahibi Larry Hyatt ise silah satışlarının başkanlık seçimi öncesi geleneksel olarak artışa geçtiğini açıkladı. Covid-19 salgınıyla da satışların arttığını ifade eden Hyatt, son dönemdeki gösterilerle ilk defa üç etkenin bir araya geldiğini belirtti.

İlk kez alanlar yüzde 67 arttı

Diğer yandan ülkede ilk kez silah alan kişilerin sayısı geçen yıla göre yüzde 67 arttı.

ABD'de silah üreticileri ve satıcılarını temsil eden NSSF'ye göre yılın ilk 4 ayında müşterilerin yüzde 40'ı ilk defa bir silah satın aldı. Bu oran geçen yıla kıyasla yüzde 67'lik bir artışa denk geliyor.

Her 5'inden 2'si kadın olan bu müşterilerin ortalama harcadıkları miktar ise 595 dolar olarak kaydedildi.

Ülkelerin Covid-19 önlemlerini arttırdığı mart ayında ABD'de silah mağazaları önünde kuyruklar oluştuğu görülmüştü. Oklahoma'da bir mağaza sahibi, satışlaranın yüzde 800 arttığını söylemişti.
<< Önceki Haber ABD'de düşündüren rakam: Yüzde 80 artış var Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER