ABD'nin istihbarat raporu ortalığı karıştırdı

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğe ilişkin ABD'den yeni bir açıklama geldi. Başkan Joe Biden'ın konu üzerine birkaç gün içerisinde Putin ile telefonda görüşeceği açıklandı. ABD istihbarat yetkilileri de Rusya'nın Ukrayna'ya 2022'de askeri saldırı planladığı konusunda iddialarda bulundu. Bu iddialara Rusya'dan yanıt gecikmedi.

ABD'nin istihbarat raporu ortalığı karıştırdı

Rusya ve Ukrayna arasında son dönemde yaşanan gerginliğe ilişkin bir açıklama da ABD’den geldi.

ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna ile Rusya arasında son dönemde artan gerilime ilişkin, Rusya Devlet Başkanı Putin’in daha ileri gitmesi ve yapmasından endişe duyulan eylemleri önleyebilmek için atılacak adımları değerlendirdiğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna arasında artan gerilime yönelik açıklamalarda bulundu. Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etmesini zorlaştırmak için kapsamlı girişimler geliştirdiğini ve Moskova’nın “kırmızı çizgilerini” kabul etmeyeceğini söyledi. Biden, “Putin’in daha ileri gitmesini ve insanların yapacağından endişe duyduğu şeyi yapmasını zorlaştırmak için en kapsamlı ve anlamlı olduğuna inandığım adımları bir araya getiriyorum. Rusya’nın eylemlerinin uzun süredir farkındayız ve beklentim Putin ile uzun bir görüşmemiz olacağı yönünde” ifadelerini kullandı.

İki lider arasında birkaç gün içinde bir video konferans yöntemiyle görüşme gerçekleştirilmesi bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Dış Politika Danışmanı Yuri Ushakov da Putin’in ilerleyen günlerde Biden ile gerçekleştireceği görüşmede NATO’nun doğuya doğru (Ukrayna’nın NATO’ya alınması) genişlemeyeceğine dair yasal olarak bağlayıcı bir garanti talebi de dahil olmak üzere Rusya’nın “kırmızı çizgilerini” yineleyeceğini söyledi.

‘RUSYA OCAK AYI SONUNA KADAR SALDIRABİLİR’ İDDİASI

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, dün istihbarat raporlarına dayanarak Rusya’nın Ocak ayı sonuna kadar geniş çaplı bir askeri harekat planladığını, 94 binden fazla Rus askerinin Ukrayna sınırları yakınında konuşlandığını söylemişti. Moskova yönetimi ise Ukrayna ve ABD’yi “istikrar bozucu davranışlarda bulunmakla” suçlarken, Kiev yönetiminin ülkenin doğusunda taarruz başlatmaya hazır olabileceğini öne sürmüş, Ukraynalı yetkililer iddiayı reddetmişti.


ABD medyasında yer alan haberlere göre ABD istihbarat yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna’ya 2022’de askeri saldırı planladığı konusunda uyarı yaptı. Washington Post gazetesi, ABD yönetiminden adı açıklanmayan bir yetkilinin bunun tahminen 175 bin Rus askeri personelini kapsayacağını söylediğini yazdı.

RUSYA’DAN İDDİALARA YANIT

Gazeteye sızdırılan istihbarat belgesinde, Rus kuvvetlerinin konuşlandığı 4 yerin konumu da yer aldı. Ukrayna sınırındaki Rus asker sayısının 94 bin olduğu, bu sayının zaman içinde 175 bine çıkabileceği belirtildi. Belgede ayrıca, Rus birliklerinin sürekli sınıra gidip geldiği ve bunun hedef şaşırtma amacı taşıdığı öne sürüldü.

Rusya Parlamentosu Üst Kanadı Başkan Yardımcısı Konstantin Kosachev ise Rus medyasına yaptığı açıklamada, saldırı planlandığı yönündeki iddiaları reddederek, “Saldırı için herhangi bir hazırlık yapılmamaktadır” dedi.
<< Önceki Haber ABD'nin istihbarat raporu ortalığı karıştırdı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER