Açığa alınan öğretmen sayısı 70 bini buldu

Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, meslekten çıkarılan ve açığa alınan öğretmen sayısının yaklaşık 70 bin olduğunu ve en az 1 milyon 511 bin 200 öğrencinin öğretmensiz kaldığını söyledi.

samanyoluhaber.com

 Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ise okulların açılmasının üzerinden dört hafta geçmesine rağmen hala çok sayıda kitabın eksik olduğunu vurguladı.

Darbe girişimi en çok eğitim alanını etkilerken, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikaları yaptıkları açıklamada eğitimde yaşananlara dikkat çekti. Eğitim-Sen ‘Eğitimde neler yapılmak isteniyor’ başlığıyla eğitimde yaşanan sorunları sıralarken, Eğitim-İş ise darbe girişimi ardından görevden alınan öğretmenlere dikkat çekti.

Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk olarak 15 bin 200 öğretmenin açığa alındığını, özel okul çalışanı 21 bin öğretmenin de lisansının iptal edildiğine işaret ederek, “Sonraki süreçte 28 bin 163 öğretmen 672 sayılı KHK ile soruşturma kapsamında görevinden ihraç edilmiştir. Sonraki süreçte terör örgütünü destekleyici faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 11 bin 301 öğretmen görevden uzaklaştırılmış, son olarak da 2 bin 400 öğretmen açığa alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, lisansı iptal edilen özel okul çalışanı 21 bin öğretmeni de göz önüne aldığımızda, yaklaşık 70 bin öğretmeni meslekten çıkarmış ya da açığa almıştır” dedi.

“1 MİLYON 511 BİN 200 ÖĞRENCİ ÖĞRETMENSİZ KALDI”

''18 milyon öğrenci, 1 milyona yakın öğretmen, ihraçlar ve açığa almalar nedeniyle büyük bir belirsizlik ve kaos ortamında eğitim öğretim yılına başlamıştır. Eldeki verilere göre en az 1 milyon 511 bin 200 öğrenci öğretmensiz kalmıştır. Siyasi iktidarın antidemokratik tutumu sadece eğitim emekçilerini değil, öğrenciler ve velileri de dahil olmak üzere toplumun geniş kesimlerini olumsuz yönde etkilemiş, kaygıları artırmıştır.”

DERS KİTAPLARI SORUNU

Okulların açıldığını, dört haftanın bittiğini ancak halen öğrencilerin çok büyük kısmının okullarda ders kitapları olmadığını söyleyen Karaca şöyle devam etti: “Örneğin ilkokul 1.sınıfların “Okumaya Başlıyorum” kitabı, 2. sınıfların “Türkçe” kitabı ile birlikte birçok kitap yok. Liselerde özellikle büyük kentlerde kitapların hemen hepsi yok. Öğretmen ve öğrencilere “PDF” formatında kitaplardan yararlanın deniyor. Gene liselerde birçok kentte 11. sınıflar için coğrafya kitabı, 10-11. sınıflar için demokrasi ve insan hakları kitabı, astronomi ve uzay bilimleri kitabı yoklar arasında.

<< Önceki Haber Açığa alınan öğretmen sayısı 70 bini buldu Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER