Açıklamalar peş peşe: Türkiye daha da küçülecek

Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın "Seçimden önce dolar 5,50 TL'yi geçmesin." talimatının faturası kabarıyor. Doları 5,84 TL'den aşağı çekmek için yabancı bankaların TL alması engellenmişti. ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'nden önce Londra swap piyasasında TL'nin gecelik faizinin yüzde 1.300'lerin üzerine çıkmasına yol açan TL krizini değerlendirdi. Yatırımcıların akıl hocasına göre TL sıkışıklığı sonrası Türkiye'de milli gelir (GSYH) 2019'da yüzde 2,5 azalacak.

SHABER3.COM

Merkez Bankası (TCMB) de gecelik takas (swap) işlemlerinde faizin yüzde 1.300'e kadar tırmanması üzerine yüzde 10 olan işlem sınırını yüzde 30'a çıkararak TL havuzunu bir nebze rahatlatmıştı. 

TCMB doların 5,84 TL'ye kadar tırmandığı 22 Mart'tan itibaren 4 gün boyunca Londra piyasasına TL verilmesine engel olmuştu. Bu da faizleri yükseltmişti.

TL SIKIŞIKLIĞI EKONOMİYE ZARAR VERECEK

Reuters'ın haberine göre, 1 Nisan tarihli olarak Clemens Grafe ve Murat Unur imzalı yatırım notunda yurt dışı piyasalardaki Türk Lirası likidite sıkışıklığının ve oynaklığının Türkiye ekonomisine zarar vermesinin beklendiği ifade edildi.

Raporda "Daha önce Merkez Bankası'nın Haziran'da faiz indirmesini bekliyorduk, ancak şimdi ilk faiz indiriminin bu yılın son çeyreğinde olabileceğini öngörüyoruz." ifadesi yer aldı. 

EKONOMİ YÜZDE 2,5 KÜÇÜLECEK

2019 yılı büyümesine yönelik aşağı yönlü riskler olduğunu belirten uzmanlar bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 2,5 küçülmesini bekliyor.

Analistler "Swap piyasasının zamanla normalleşmesi olası ancak son volatilitenin likidite priminin yüksek kalmasıyla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Bu da iç finansal şartlarda sıkılaşmaya neden olacak." yorumuna da yer verdi. 

<< Önceki Haber Açıklamalar peş peşe: Türkiye daha da küçülecek Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER