Afganistan'da linç edilen Ferhunde için anma töreni


Afganistan'ın başkenti Kabil'de geçen yıl 17 Mart'ta Kur'an-ı Kerim'i yaktığı iddiası ile birçok kişi tarafından linç edilerek öldürülen Ferhunde için anma töreni düzenledi.

Başkentte düzenlenen törende, Ferhunde için bestelenen şarkılar söylendi. Öldürüldüğü an ve mahkeme kararı, tiyatro gösterisiyle canlandırıldı. Ferhunde'nin cesedinin yakıldığı yerde "Ferhunde Anıtı"nın açılışı yapıldı ve kadınlara şiddetin son verilmesi çağırısında bulunuldu.

Hambastagi Milli (Ulusal Birlik) Partisi tarafından başkentin Şah Do Şemşire bölgesinde düzenlenen anma törenine birçok kadın ve erkek katıldı. Törene katılan ve yüzlerinde Ferhunde maskesi takan kadınlar, "Ferhunde hainlerin cehalet ateşine yandı" yazılı pankartı taşıdı. Ferhunde'nin fotoğrafını da taşıyan kadınlar, "Biz hepimiz Ferhunde'yiz", "Ferhunde'nin katilleri yargılansın" sloganları attı.

Hambestegi Milli (Ulusal Birlik) Partisi Sözcüsü Siley Gafar basına yaptığı açıklamada, hükümetin Ferhunde'nin katilerinin yargılanması konusunda başarısız olduğuna dikkat çekti. Gafar, halkın artık sessiz kalmayacağını ve yapılan her şiddete karşı dik durup hesap sorabileceğini beyan etti. Siley, "Ferhunde olayının hükümet tarafından ciddiye alınmayacağını ve katillerin yargılanmayacağını zaten biliyorduk. Bizim burada toplanmamızın amacı, halkın bu vahşeti unutmaması ve ayağa kalkarak haklarını istemesi." dedi.

Bahar Ahmedi, bugünün Afganlar için "ulusal utanç günü" olarak bilindiğinin altını çizdi. Ahmedi "cahil halk tarafından suçsuz olduğu halde linç edilerek öldürülen ve daha sonra cesedi yakılan Ferhunde'nin öldürüldüğü günün her yıl anılarak bu cinayetinin unutulmaması gerektiğine" vurgu yaptı.

Geçen yıl 17 Mart'ta Ferhunde bir muskacı tarafından, Kur'an-ı Kerim'i yaktığı iddiasıyla iftiraya uğramış ve bölge halkı tarafından linç ederek öldürmüştü. Devlet Başkanı Eşref Gani, Ferhunde'nin ölümünün araştırılması için bir komisyonu görevlendirmişti. Komisyon yaklaşık bir aylık çalışması sonucu Ferhunde'nin suçsuz olduğunu ve Kur'an-ı Kerim'i değil bir muskayı yaktığını rapor etmişti.

Polisin Ferhunde'nin linç edilmesi ile ilgili gözaltına aldığı onlarca kişiden sadece 3'ü uzun süreli hapis cezasına çarptırılmıştı.

Son aylarda Ferhunde'nin ölümü ile ilgili yapılan protestolar sonucu Devlet Başkanı Gani, Ferhunde'nin dosyasının bir daha araştırılması emrini verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Afganistan'da linç edilen Ferhunde için anma töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER