Afrika Birliği Başkanı: Kıta'da tek pasaportla gezeceğimiz günler gelecek


Afrika Birliği Başkanı Dlamini Zuma, herkesin kıtada 'Afrika Pasaportu' ile vizesiz seyahat edebileceği günler için çalıştıklarını söyledi. 2015 Afrika Şehirler Zirvesi'nin (Africities) kapanışında konuşan Zuma, "İllegal göçmen yoktur; illegal sınırlar vardır" dedi.

Paris'te olduğu için açılışı kaçıran Zuma, "Afrika'da bize vize soran bir kaç ülke var. Onlara da vize uygulamasını kaldırana dek gitmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Johannesburg Belediyesi'nin ev sahipliğinde Sandton Kongre Merkezi'nde Pazar günü başlayan '7. Africities 2015 Zirvesi' bugün Dlamini Zuma'nın konuşmasıyla sona erdi Afrika Birliği'nin 2063 Kalkınma Hedefleri kapsamında 5 gün boyunca 15 bin yerel yönetimi temsilen 5 bin kişi Sandton'da farklı konularda onlarca oturuma katıldı.

Salondan ayrılırken Cihan Haber Ajansı'na konuşan Zuma şunları söyledi:

"Afrika'da birçok kadın çok zor şartlarda çalışıyor. Onların yaşam şartlarını geliştirmek için mücadele verioruz. Öte yandan kızlarımız erkenden evlendirilmemeli. Okula gitmeliler. Meslek sahibi olmalılar. Afrika'nın ekonomik kalkınmasında yer almalılar. Bayanlar bütün hizmetlerden faydalanmalılar. Kadınlara kapasitelerine göre imkânlar vermeliyiz. Afrika 2063 Hedefleri'ne ulaşabilmek için bütün nüfusumuzu etkili şekilde kullanmalıyız."

2050'DE AFRİKALILARIN YARIDAN FAZLASI ŞEHİRLERDE YAŞAYACAK

Afrika'da 2050 yılında kıta nüfusunun yarısından fazlasının şehirlerde yaşayacağı bilgisinin verildiği zirvede, önümüzdeki 35 yılda şehirleşmenin yüzde 90'ının Afrika ve Asya'da gerçekleşeği söylendi. Afrika'da çalışan yüzde 63'lük kesimin sadece yüzde 28'inin yeterli ve düzenli maaş aldığı ifade edildi.

Sahraaltı Afrika'daki şehir nüfusunun yüzde 60'dan fazlasının gecekondularda yaşadığı ifade edilerek, adaletli şehirleşmenin önemine değinildi. Ayrıca yakın gelecekte, genç nüfusundan dolayı, dünyadaki üniversite öğrencilerinin yarıya yakınının Afrikalı olacağı belirtilerek, eğitim yatırımlarının önemine vurgu yapıldı.

ÜCRETSİZ WI-FI SERVİSİ

Ev sahibi Johannesburg'un belediye başkanı Parks Tau ise, bin noktada ücretsiz WI-FI servisi başlattıklarını, şu anda 134 noktada ücretsiz internet servisinin verildiğini söyledi.

Zirve'nin açılışını yapan Güney Afrika Devlet Başkanlığı Planlama Bakanı Jeff Radebe ise, " Dün işleyen sistemler bugün işlemeyebilir. Yarınlar için geçerli planlar üzerine yoğunlaşmalıyız. Artan nüfusa göre kalkınma planları yapmalıyız"diye konuştu.

Güney Afrika Yerel Yönetimler Derneği Başkanı Thabo Monyani konuşmasında, "Yerel yönetimler ulusal ekonomik ve kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesinde artık çok daha önemli bir konuma sahipler." dedi.

Afrika Şehirler Zirvesi'nde ayrıca Paris'te devam eden COP21 iklim değişiklikleri zirvesi tartışıldı. Bamako, Garissa, Nayrobi, Paris gibi şehirlerdeki terör saldırıları da binlerce belediyecinin katıldığı zirvede ele alındı.

Kongre merkezinin giriş katındaki fuara da yaklaşık 400 firma katıldı. 1998 yılında Fildişi Kıyısı'nın Abidjan şehrinde kurulan zirveye Avrupa'dan, Asya'dan delegeler de katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Afrika Birliği Başkanı: Kıta'da tek pasaportla gezeceğimiz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER