Ağrı operasyonuyla ilgili kafaları karıştıran soru

Ağrı’nın Diyadin ilçesi Yukarı Tütek köyünde yaşanan çatışmanın ardından olayla ilgili sis perdesi hâlâ kalkmadı.

Ağrı operasyonuyla ilgili kafaları karıştıran soru

Olayın ardından Genelkurmay Başkanlığı, Ağrı Valiliği ve HDP’lilerin açıklamaları soru işaretlerinin artmasına yol açtı.

HDP’den gelen ‘sahte bir kurgu operasyon’ iddiaları ise gündemdeki yerini koruyor. Yaralı askerlere, sivil vatandaşların yardımına ilişkin fotoğraf ve görüntüler de olayın rengini değiştirdi. İşte olayla ilgili cevap bekleyen bazı sorular:

-Baharın gelmesiyle birlikte doğu ve güneydoğuda onlarca yerde şenlikler yapılıyor. Fidan dikme etkinliğinde nasıl bir güvenlik sorunu olabilir?

-Aynı yerde geçen yıl da şenlik yapıldı ama asker gitmedi. Geçen yıl neden gidilmedi de bu sene gidildi?

-Olay anında orada olan DBP İl Başkanı Necmettin Efe, ilk ateşin asker tarafından açıldığını iddia etti. Doğru mu?

-Kim güvenlik talebinde bulundu da asker bölgeye gitti?


-Bölgede PKK’lıların olduğu daha önce de biliniyordu. 2 yıldır neden operasyon yapılmadı da şimdi yapıldı?

-Şenliğin yapıldığı yerde sadece 45 seçmen var. PKK’lılar 45 kişiye propaganda için mi alana indi? PKK’nın dağ kadrosundan silahlı militanlar niye ağaç dikim şenliğine geldi?

-Operasyonla ilgili ilk açıklamayı neden Efkan Ala yaptı? İçişleri Bakanlığı’ndan ayrılan, milletvekili bile olmayan Efkan Ala, en kritik gelişmeleri nasıl biliyor? Operasyonu Ala mı planlayıp yönetti? İkinci açıklama ise çatışmalar sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Neden hükümet üyeleri, başbakan, içişleri bakanı değil de Ala ve Erdoğan açıklama yaptı? Hükümetin olaydan haberi ne zaman oldu?

-Yaralı askerleri kurtarmaya çalışan sivillere ateş açıldı mı?

-1993 yılında Bingöl’de 33 askerin şehit edilmesi, 2011 seçimleri öncesinde Diyarbakır Silvan’da 3 günden beri arazide olan yorgun askerlerin PKK’lıların önüne atılması gibi bir olay mı planlandı?

-Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında operasyonun valinin talimatıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Bugüne kadar asker ve polise operasyon izni vermeyen valiler, terörle mücadeleyi seçime 2 ay kala mı hatırladı?

-Yaralı askerlerin siviller tarafından kurtarılması neden gizlendi? HDP’liler fotoğraf ve görüntü çekip paylaşmasa olay gizli mi tutulacaktı?

-Seçim öncesinde şiddet ve kaos ortamı oluşturularak siyasi sonuçlar elde edilmesi mi hedeflendi?

-Valilik, askerlerin koruma amacıyla bölgeye gittiğini, Genelkurmay ise ihbar üzerine müdahale amacıyla gidildiğini duyurdu. Hangisi doğru?

-İki yıldır çözüm süreci gerekçesiyle PKK’ya toz kondurmayan kesimler, seçime iki ay kala söylemlerini değiştirdi. Daha düne kadar ‘sivil toplum örgütü’ muamelesi yaptıkları PKK’ya neden aniden terör örgütü demeye başladılar? ZAMAN
<< Önceki Haber Ağrı operasyonuyla ilgili kafaları karıştıran soru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER