Ahmet Davutoğlu: Görevi bırakmak benim tercihim değil zaruretin sonucu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştükten sonra görevi bırakma kararı alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Merkezi'nde yaptığı konuşmada, " 4 yıllık beraberlik istiyorduk ama, bunun kısa sürmesi inanın benim tercihim değil, ortaya çıkan zaruretin sonucudur." ifadesini kullandı.

Davutoğlu: Görevi bırakmak benim tercihim değil

AKP'de Erdoğan-Davutoğlu buluşmasının ardından, Başbakan'ın görevi bırakacağının ortaya çıkmasıyla Ankara kulisleri tarihin en hareketli gününü yaşıyor. Davutoğlu, bu sabah MYK üyeleriyle toplantı gerçekleştirdi. Bir saat gecikmeli başlayan toplantı öncekilerden kısa sürdü. 

Toplantının ardından Ahmet Davutoğlu açıklama yaptı.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları...

"28 Ağustos 2014 tarihinde kurucu liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'dan bu kutsal görevi devraldım. Bu dönemde yaşadıklarımız tarihin ve milletin huzurunda gerçekleşti. Genel başkanlığım dönemimde tek bir istifa yaşanmamış, tek bir kardeşimiz kopmamıştır. Aziz milletimin hizmetinde olmak benim için gurur vesilesi olmuştur. Geldiğimiz bu noktada perspektifimizi paylaşma zamanımız geldiği görüşündeyim. Başbakanlık dönemimde hiçbir yatırım yarım kalmamıştır Canla başla çalıştım, milletim şahittir. Ekonomik istikrar ve teröre karşı mücadele ettik. Bu dönemde verdiğim bir sözde biz bu ülkeyi bir saniye dahi hükümetsiz bırakmayız demiştik....


Üç aylık dönemde bütün vaadlerimizi yerine getirmiş olmanın huzurunu yaşıyorum. Bütün Meclis grubumuza teşekkürlerimi sunuyorum. 1 Kasım öncesi 81 vilayeti dolaşarak seçim meydanlarında söz verdiğim hiçbir vaad karşılıksız kalmadı. Sivil anayasa için muhalefet liderleriyle konuştuk. Uzlaşma komisyonunda ana muhalefetin tavrı nedeniyle yarım kalan anayasa için temel zemin oluşturduk.


Son ana kadar vazife başında olan bir hükümetimiz var. Önümüzdeki 4 yılı tamamlayacak güçlü AK Parti hükümeti devam edecektir. Hiç kimse ekonominin iç dengeleriyle oynamaya kalkmasın. 



"BAŞBAKANLIK KOLTUĞUNUN HAKKINI VERMEYE GAYRET ETTİM"



Ben Cumhurbaşkanımızın vurguladığı prensibi hayata geçirmeye gayret ettim. Ben emaneti üstlendim.Başbakanlık koltuğunun hakkını vermeye gayret ettim. Hiçbir yerde herhangi bir ilçe teşkilatı atamasında dahi şahsi müdahalem olmamıştır. Daha önce nasıl olmuşsa öyle olmuştur. 


"NEDEN ADAY DEĞİL?"


Partimin yeni bir dönemin eşiğindedir. MYK toplantısında 22 Mayıs 2016 günü partimizin olağanüstü kongreye gitmesi kararı aldık. Haklı olarak vatandaşın zihninde bir sual vardır. "Neden siz 6 ay önce yüzde 49 buçuk oy almışken aday olmayacaksınız?"

Benim bu kararı almamda başarısızlık duygusu hakim değil. Hayat size birçok şey öğretiyor. Hiçbir zaman makam talebim olmadı.

Benim için en güçlü insan kendisiyle barışık olan insandır. Hayatta inanmadığım hiçbir şeyi savunmadım. Kimse ile pazarlık yapmadım. Mevki makam hesabı içinde olmadım.



"ADAY DEĞİLİM"



Ben yola çıktığım arkadaşlarımın benimle olduğundan emin olmak istedim. AK Parti'nin birliğinin ve beraberliğinin devamı için genel başkan değişiminin doğru olduğunu düşünüyorum. Refiklerimin de benim de bir muhasebe yapmamız gerekiyordu.

Mutabakatın olmadığı yerde aday olmayı düşünmedim. AK Parti'nin kaderi sadece AK Parti'nin kaderi değildir, Türkiye'nin kaderidir.

Hukukunu koruyacağım 5 husus vardır: Cumhurbaşkanımız hakkında, benim ağzımdan en ufak bir şey çıkmayacaktır. Onun onuru benim onurum, onun ailesi benim ailemdir. 

Siyasete girmeye ben, AK Parti’nin kapatma davası açılması döneminde vermiştim. AK Parti için mücadeleme sürdüreceğim. Bundan sonra da aramızdaki ilişki dün neyse o olacaktır. İkinci koruyacağım hukuk, partimizin hukukudur. Üçünsü alanımız, bize oy veren seçmenlerin hukukudur. 



"GÖREVİMİN KISA SÜRMESİ ZARURETİN SONUCUDUR"



Bunun için gereken adım neyse atmaya devam ettik. 4 yıllık beraberlik istiyorduk ama, bunun kısa sürmesi inanın benim tercihim değil, ortaya çıkan zaruretin sonucudur.

Haklarınızı helal etmesini istiyorum.



 
ANKARA'DA NELER YAŞANDI? CANLI ANLATIM



14.15 Ahmet Davutoğlu salona girdi. Konuşma yapıyor.


SAAT 13.40 Salonda oturacak yer kalmadı. Kürsü hazır Davutoğlu'nun açıklama yapmak için salona giriş yapması bekleniyor.



SAAT 13.05 - AKP'de olağanüstü kongre tarihi belli oldu. AKP'nin 2. Olağanüstü Kongre'si 22 Mayıs 2016 Pazar günü toplanacak.

SAAT 12.50 - Toplantı sona erdi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklama yapması bekleniyor.


SAAT 12.30 - Davutoğlu'nu Genel Merkez'e girişi sırasında, Yalçın Akdoğan, Hayati Yazıcı, Mehmet Ali Şahin ve genel başkan yardımcıları karşıladı.

SAAT 12.20 - Davutoğlu MYK toplantısının ardından açıklama yapacak. Davutoğlu'nun bu açıklama sonrasında soru almayacağı ifade ediliyor.


SAAT 12.15 - AKP MYK 1 saat 15 dakika gecikmeli olarak başladı.

SAAT 12.00 - Davutoğlu bir saat gecikmeli olarak AKP Genel Merkezi'ne giriş yaptı. Görüşme henüz başlamış değil.

SAAT 11.20 - Erdoğan'dan sürpriz görüşme... Cumhurbaşkanı Erdoğan programında yer almayan bir görüşme gerçekleştiriyor. Erdoğan, Saray'da AKP'li vekilleri topladı.



SAAT 11.10 Ahmet Davutoğlu'nun Bosna ziyareti iptal oldu.

SAAT 11.05 -  Davutoğlu, Resmi Konut'ta olduğu sırada üç sivil makam aracı giriş yaptı. Gazetecilere bu araçların kime ait olduğu konusunda bilgi verilmedi.

SAAT 11.00 -  AKP MYK daha önce açıklandığı gibi saat 11.00'de başlayamadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hâlâ Resmi Konut'ta olduğu bildirildi.

SAAT 10.50 - Gözler, AKP'de yapılacak MYK'ye çevrildi.


<< Önceki Haber Ahmet Davutoğlu: Görevi bırakmak benim tercihim değil... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER