AİHM'e Türk yargıç üye seçimi için Meclis'e kanun teklifi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Türk yargıç üye seçimi hakkında TBMM'ye kanun teklifi verdi.

Teklifte, "Dışişleri Bakanlığının Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne sunacağı üç yargıç adayının biri Türkiye Barolar Birliği, biri üst yargı kurumları ve diğeri hukuk fakülteleri öğretim üyeleri arasından seçilir. Dışişleri Bakanlığı'nca bir ay içerisinde bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmeliği çıkarır. Önerilecek yargıçların Konsey resmi dillerinden birini bilmesi kendi alanında en az on beş yıl çalışmış olması, kırk yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Kanun teklifi ile yargıç seçiminde tek yanlı iktidar tasarruflarını önlemek, liyakat, bilgi, tecrübe ve kurumlar arası eşitlik sağlamak amaçlanmıştır." ifadeleri yer aldı.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE :1- Yargıç seçiminde bu madde ile tek yanlı iktidar tasarruflarını önlemek, liyakat, bilgi, tecrübe ve kurumlar arası eşitlik sağlamayı amaçlamıştır.
MADDE :2- Yürürlük maddesidir.
MADDE :3-Yürütme maddesidir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Türk Yargıç Üye Seçimi Hakkında Kanun Teklifi

MADDE 1: - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine aşağıda ki esaslara göre üye seçimi önerilir, Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne sunacağı üç yargıç adayının biri Türkiye Barolar Birliği, biri üst yargı kurumlan ve diğeri hukuk fakülteleri öğretim üyeleri arasından seçilir. Dışişleri Bakanlığı'nca bir ay içerisinde bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmeliği çıkarır. Önerilecek yargıçların Konsey resmi dillerinden birini bilmesi kendi alanında en az on beş yıl çalışmış olması, kırk yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

GEÇİCİ MADDE 1: - Bu kanun hükümleri 2015 yılından sonra seçilecek yargıçlar hakkında uygulanacaktır.
MADDE 2: - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer
MADDE 3: - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür."
AIHMe-Turk-yargic-uye-secimi-icin-Meclise-kanun-teklifi-1862092.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber AİHM'e Türk yargıç üye seçimi için Meclis'e kanun teklifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER