Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu ilk toplantısını yaptı


TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığında ilk toplantısını yaptı. Komisyon ilk toplantısında üyelerden görüşülmesini istedikleri kurumlar ve uzmanların isimlerini aldı.

Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığında toplandı. Aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurları tartışacaklarını belirten Komisyon Başkanı Ayşe Keşir, şunları kaydetti: "Ailenin çözüm üretme kapasitesini nasıl arttırabiliriz bu anlamda ne tür verilere ulaşabiliriz onu uzmanlarıyla görüşeceğiz. İnanıyorum ki hem yurt içi hem de yurtdışındaki ailelerimize rehber teşkil edece bir çalışma ortaya çıkacak. Hazırlayacağımız rapor yasama faaliyetleri ve hükümet planlarına da yer bulsun istiyoruz.

Aile kurumu üzerine yapılan tartışmalar genellikle karı koca ilişkilerini tanımlayarak başlar. Bizim doğumuzdan itibaren bir aile ile ilişkimiz başlıyor. O süreci çok önemsiyorum. Anne baba, kardeş hukuku hiç konuşmadığımız bir şey kardeşler arası hukuk. Kapsamlı bir rapor olması yönünde istişarelerimiz oldu. Sadece karı koca ilişkisini değil ailenin tüm fertlerini ilgilendiren unsurları çocuklar, yaşlılar ailedeki engelli bireyle olabilir ailenin tüm bireylerini etkileyen unsurları detaylı şekilde ele alacağız."

Bugünkü ilk toplantıda çalışma gün ve saatler belirlendi. Komisyon üyelerinin dinlenmesini istediği isim ve uzmanlar görüşülerek, yurt içinde yerinde inceleme yapılacak kurum ve kuruluşlar tespit edildi.

Komisyon Başkanvekili Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ise şu ifadeleri kullandı: "Görüşülecek büyük bir kitle var. son yıllarda ailedeki bütünlüğünün bozulmasıyla ilgili herkes kafa yormaya başladı. Ciddi araştırma yapanlar var. Komisyonu kurmamızın ardından bizlerle irtibata geçen birçok kişi var. Bu konuda 'bıçak kemiğe dayandı' tabirini kullanabiliriz. Tez olarak, yüksek lisan olarak ve doktora olarak ben ne yapabilirim diye çaba sarf edenleri görüyoruz. Bu konuda ihtisas sahibi kişilerin derneklerin ve vakıfların önerilerini alacağız. Nerede eksiklik ve yapılmayanları görebileceğiz."

Konunun çok yönlü bir konu olduğunu ve bireyleri kadın, erkek, anne, baba, çocuklar olmak üzere çok yönlü ele alınması gerektiğini anlatan Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, "Boşanmalarla birlikte birçok sıkıntı gündeme geliyor. Kadına şiddet aile içi şiddet anne babaya şiddet ele alınması gerekiyor. Partimiz adına bir önerimiz var, dinlenmesi gereken aktivistler, geçmiş dönemlerde kurulan komisyonlarda görevli uzmanlar, hukukçular, sosyologlar ve komisyon üyeleri ile görüşülerek komisyonumuz tarafından dikkate alınması istiyoruz." dedi.

Boşanma olayına bakarken boşandıktan sonra kadınların yaşadığı maddi sıkıntılar, nafakaların tahsilinde yaşanan sıkıntıların da ele alınması gerektiğini savunan Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, şöyle konuştu: "Kadınlar kolay kolay boşanmıyor. Uzun süre avukatlık yaptım ve birçok boşanma davasına baktım. Bir kadın en son çare olarak gelip size boşanmak istediğini dile getiriyor. Kadın eşinin onu aldatmasına ve bir başka kadınla aynı evde yaşamaya mecbur bırakılmasına rağmen yaşadıklarına katlanmaya çalışıyor. Kadın boşanma sürecinde maddi ve manevi zorluklarla karşılaşıyor. Boşandıktan sonra sığınma evlerinde kalan kadınlarla görüşülmeli. Boşandıktan son tahsil edilemeyen nafakalar nedeniyle kadınlar ekonomik olarak zora düşüyor. Ekonomik sıkıntılar yaşayan kadınların bir de boyandığı için toplum tarafından baskı görmesi de onları olumsuz etkilemekte. Bu nedenle sığınma evlerinde kalan kadınların da incelenmesi gerekiyor."

Aydın Milletvekili Deniz Depboylu da sosyal destek kaybolduğunda yerine profesyonel desteğin alması gerektiğini, gerçek anlamda profesyonel destek veren örgüt ve bireylerin oluşturulmasının önemli olduğunu hatırlattı.

Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, ailenin bir tanıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Aile içi ilişkilerin demokratikleşmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Taşdemir, "Boşanma şiddet ve çocukların yaşadığı sorunların yoksullukla doğrudan ilişkisi var toplantılarda yoksulluğunda ele alınması gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

Komisyon toplantısında üyelerin görüşülmesini istediği uzman ve öğretim üyelerinin isimlerini sıraladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER