Ailelerinden 7 bin kilometre uzakta buruk bayram


Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla 4 yıl önce Malatya'ya eğitim için gelen Somalili öğrenciler ailelerinden 7 bin kilometre uzakta bayramı biraz buruk şekilde geçiriyor.

Kimse Yok Mu Derneği'nin Somali'den Türkiye'ye getirdiği 300 çocuktan 12'si, 2011 yılında Malatya Rahime Batu Anadolu ve Fen Liseleri'nde başladıkları lise eğitimlerini tamamladı. İlk yıl Türkçe öğrenen öğrenciler 4 yıl boyunca başarılı bir eğitim süreci geçirip son eğitim sezonunu hepsi takdir ve teşekkür belgeleri alarak bitirdi. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na (YÖS) girdikleri için tatil için bu yıl vatanlarına gidemeyen Somalili öğrenciler, Ramazan Bayramı'nı ailelerinden binlerce kilometre uzakta Türkiye'de geçirmek durumunda kaldı. Bayram namazı sonrası aileleriyle telefonla görüşerek bayramlaşan öğrenciler özlemlerini dile getirdi.

Sıla hasreti nedeniyle zor bir bayram geçiren Somalililer, bayramın ikinci ve üçüncü gününde İstanbul'da gezi planları yapıyor. 4 yılda oldukça iyi Türkçe konuşma becerisi elde eden öğrenciler YÖS puanları ile tıp ve mühendislik gibi bölümleri tercih etti. Şimdi yerleştirme sonuçlarının açıklanması için gün sayıyorlar. Üniversite öğrenimlerini de Türkiye'de tamamlayarak aldıkları bilimsel unvanlarla ülkelerinin kalkınmasına katkı sunmak istiyorlar.

Somalili Abdulnasır Muhammed 11 kardeşi olduğunu, sabah aile üyeleri ile görüşerek bayramlaştıklarını söyledi. Gurbette bayramın biraz buruk olduğunu vurgulayan Abdulnasır, "Bayramı bayram gibi yaşayamıyor insan gurbette" dedi. Türkiye'de 4 yılı geride bıraktıklarını anlatan Abdulnasır, ilk yıl alışma sürecinin zorlu geçtiğini, ancak artık sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi. Üniversite öğrenimini tıp fakültesinde gerçekleştirmeyi planlayan Abdulnasr, "Doktor olarak ülkeme dönmek istiyorum. Ülkemdeki hastalara yardımcı olmayı hedefliyorum" diye konuştu.

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) hayatını esas alan Herkes O'nu Okuyor yarışmasında da son iki yılda ikincilik ve birincilik elde eden Abdulnasır, "Böyle bir yarışmada başarılı olmak güzel ve anlamlı. İlk yıl oyun konsolu, ikinci yıl da umre ödülü kazandım. Ancak umreye gidemedim vize verilmediği için" diye konuştu.

Mahad Hasan da bayramda ailelerinden uzakta olmanın kendileri için çok zor bir durum olduğunu ifade etti.

Abdulmuttalip Ahmet Osman ise 8 kardeşi ile bayramlaştığı anlattı. Telefonla konuşurken uzakla olmanın etkisiyle hüzünlendiklerini söyleyen Abdulmuttalip, ilk kez Ramazan Bayramını ailesinden uzakta geçirdiğini kaydetti.

Cemal Abdi ve Muhammed Ömer de bayram nedeniyle İstanbul'daki arkadaşlarının yanına giderek gezmeyi planladıklarını ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Ailelerinden 7 bin kilometre uzakta buruk bayram Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER