AKP AYM'nin o kararını tanımadı

Hükümet, devlet bütçesinden istediği gibi ödenek aktarma alışkanlığından vazgeçmiyor. AYM’nin iptal ettiği bu yetki yeniden düzenlenerek 2017 yılı bütçe yasa tasarısına konuldu

samanyoluhaber.com

TBMM devre dışı

Hükümet, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra rekor düzeylere ulaşan Cumhurbaşkanlığı bütçesine aktarılan 278 milyon liralık ödenek ile geçtiğimiz günlerde tartışma konusu olan Maliye Bakanı’nın ödenek aktarma yetkisinden vazgeçmiyor. 

Ödenek aktarımını düzenleyen ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği Bütçe Yasası’nın 6’ncı maddesi, yeni bütçe yasa tasarısında yine yer aldı.

AYM CHP’nin başvurusu üzerine Maliye Bakanı’na, merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin bütçelerindeki ödeneklerini, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 21 inci maddesinde yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın diğer kuruluşlara ve Maliye Bakanlığı “Yedek Ödeneğine” aktarma yetkisi veren bu maddeyi iptal etti. İptal edilen madde Maliye Bakanı’na TBMM’de kabul edilen bütçeyi yeniden yapma anlamına gelebilecek kadar geniş yetkiler tanıyor, bakan TBMM’den yeni bir kanun çıkarılmadan, istediği kuruluşun ödeneğini alıp istediği kuruluşa aktarabiliyordu. Kanunla yapılması gereken, TBMM’ye ait olan bu yetki, Bütçe Kanunu ile Maliye Bakanı’na veriliyordu.

Yeni tasarıya eklendi

Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin ‘’Anayasa’ya aykırılık’’ gerekçesiyle iptal ettiği bu maddeyi Maliye Bakanı’nın sınırsız olan yetkisini, yüzde 10’la sınırlayarak yeni tasarıya koydu.

Buna göre, Maliye Bakanı, Bütçe Kanunu ile verilen ödeneklerin yüzde 10’unu aşmamak üzere kamu idareleri bütçeleri arasında ya da Maliye Bakanlığı Yedek Ödenek tertibine aktarmaya devam edecek. Geçmiş yıllardaki aktarma oranları dikkate alındığında yüzde 10 herhangi bir kısıtlama anlamına gelmiyor. 2012 yılında yasal yedek ödenek miktarının yaklaşık 45 katı ve başlangıç ödeneğinin yüzde 8,9’u, 2013 yılında yedek ödenek miktarının yaklaşık 38 katı ve başlangıç ödeneğinin yüzde 9’u, 2014’de de yedek ödenek miktarının yaklaşık 21 katı tutarında ve başlangıç ödeneğinin yüzde 5,9’u oranında harcama yapıldı.

CHP: Buna izin vermeyeceğiz

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AKP’nin yasamayı “arkadan dolanan” tutumuna tepki göstererek BirGün’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu hak, halk tarafından seçilen temsilcilerden oluşan TBMM’ye aittir. Bütçe hükümetin Meclis’e karşı temel sorumluluk mekanizmasıdır. Meclis, bütçe ile hükümete gelir toplama ve gider yapma yetkisi vermekte, bu yetkinin uygun kullanılıp kullanılmadığını da denetlemektedir. Meclisin halk adına sahip olduğu kamu gelirlerini toplama ve harcama yetkisini AKP, Maliye Bakanı’na devretmekte ısrar ediyor. Maliye Bakanı’na ya da herhangi bir bakana Meclisin sahip olduğu bir yetkinin, Anayasa’ya ve yasalara açıkça aykırı olarak devredilmek istenmesinin altında kötü niyet aramak gerekiyor. Bu yoksul halkın sırtından alınan ağır vergilerle oluşturulmuş bir bütçeyi AKP’nin babasının çiftliği gibi harcamasına, birilerine rant aktarma aracı olarak kullanmasına, bütçeyi Yağma Hasan’ın böreğine çevirmesine izin vermeyeceğiz.’’
<< Önceki Haber AKP AYM'nin o kararını tanımadı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER