AKP'den "işler düzelmeyecek" itirafı

Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı, devlet yönetiminde kurumsal kalitenin göstergesi olarak kabul edilen Toplam Faktör Verimliliği'nin çöktüğünü itiraf etti.

SHABER3.COM

Toplam Faktör Verimliliği'nden büyümeye gelen katkı 2007’de yüzde 2,7 iken, 2010-2018 döneminde binde 6’ya düştü. 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmeti, Avrupa Birliği'ne (AB) gönderdiği belgede 2020-2022 için tahmini ise binde 4 olarak kayda geçti. Böylece ülkenin toptan yönetim kalitesiyle ilgili beklentinin düşük olduğu resmi olarak itiraf edilmiş oldu.

İKTİDAR RESMEN "EKONOMİ DÜZELMEYECEK" DİYOR

KARAR TV’de "Ortak Akıl" programında değerlendirmelerde bulunan İyi Parti Milletvekili Erhan Usta Toplam Faktör Verimliliği’ndeki gerilemenin endişe verici olduğunu söyledi.

Usta, “AB’ye Katılım Öncesi Ekonomik Program’da 2020-2022 dönemi için hükûmetin projeksiyonuna göre buradan büyümeye katkı 0,4 puan olacak. Bunu hükûmet söylüyor. 'İşler düzelmeyecek' diyor. AB’ye verilen programda 'ülkeyi kötü yönetiyoruz' itirafı.”

YÖNETİLEMEYEN TÜRKİYE EKONOMİK BÜYÜMEDEN YEDİ

Hükûmetin hazırladığı AB’ye Katılım Öncesi Ekonomik Program, yargı bağımsızlığı, demokrasi, düşünce özgürlüğü, insan hakları, kurumların işleyişi, eğitim kalitesi, teknolojinin gelişimi ve insani gelişmişlik gibi kriterlerdeki gerilemenin, Türkiye’nin ekonomik büyümesini aşağıya nasıl çektiğini gözler önüne serdi. 

Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı tarafından hazırlanan programa göre, bu kriterlerin dahil edildiği Toplam Faktör Verimliliği’nden (TFV) büyümeye gelen katkı, 2007’de 2,7 puan iken, 2010-2018’de döneminde 0,6’ya düştü. 

EĞİTİM DE YARGI BAĞIMSIZLIĞI DA KRİTER

Toplam Faktör Verimliliği ülkelerin eğitim kalitesi, teknolojik gelişimi, kurumların işleyişi, insan hakları ve özgürlüklerinin durumu, demokrasi kalitesi, yargı bağımsızlığı, düşünce özgürlüğü, vergi sisteminin işleyişi, gelir dağılımındaki denge gibi çok sayıda faktörün bir araya gelmesiyle teşekkül ediyor. 

Modern ekonomilerde kaliteli yönetimin büyümeye yansıması olarak yorumlanıyor. Türkiye’de siyasi uzlaşmanın olduğu dönemlerde Toplam Faktör Verimliliği'nin ekonomik büyümeye katkısının da yüksek olması dikkati çekiyor.
<< Önceki Haber AKP'den "işler düzelmeyecek" itirafı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER