Anket masrafı olan 16 bin liranın belediye yetkililerinden tahsili kararlaştırıldı. Mahkeme, anketin halkın belediye ile değil, AKP ile ilgili görüşlerinin tespiti için yapıldığına işaret etti.
Belediyelerin vatandaşın vergilerinden oluşan bütçeden yaptıkları harcamalar eleştiri konusu olurken, Sayıştay bu konuda önemli bir karar verdi. AKP için yaptırdığı kamuoyu anketinin masrafını belediye bütçesinden karşılatan Adana Yüreğir İlçe Belediyesi yetkilileri, kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle cezaya çarptırdı. Sayıştay mahkemesi, anket masrafı olan 16 bin liranın belediye yetkililerinden tahsil edilmesine karar verdi. Belediye yetkililerinin itiraz ettiği karar Sayıştay Temyiz Kurulu tarafından da onandı.
Sayıştay Temyiz Kurulu'nun geçen aylarda sonuçlandırdığı dava 2008 yılında AKP'li Yüreğir Belediyesi'nin yaptırdığı ‘Vatandaş Memnuniyeti Araştırması Eylül 2008' başlıklı anketle ilgiliydi. Dört ana başlıklı soru grubundan oluşan anketin ‘Amaç ve Kapsam' kısmında “Yüreğir'de yaşayan vatandaşların AK Parti hükümetine bakış açılarını öğrenmek, AK Parti başarı analizi ile olası bir seçimde gerek AK Parti hükümetinin gerekse Yüreğir Belediyesi'nin seçmen desteği ve olası oy kaymalarını tespit etmek hedeflenmiştir.” deniliyordu. Aynı bölümün üçüncü paragrafında ise “Yüreğir'de yaşayan vatandaşların hükümete bakış açılarını öğrenmek, hükümetin başarı analizi ile olası bir seçimde gerek hükümetin gerekse Yüreğir Belediyesi'nin seçmen desteği ve olası oy kaymalarını tespit etmek hedeflenmiştir.” deniliyordu. Sayıştay denetçileri Yüreğir Belediyesi'nde yaptıkları yıllık denetimde söz konusu anketin masrafının belediye bütçesinden karşılandığını tespit etti. Denetçiler, belediye hizmetleriyle ilgili bulunmayan anket masrafı belediye bütçesinden karşılandığı için kamu zararı oluştuğu yönünde rapor tuttu. Söz konusu rapor, hesap mahkemesi olan Sayıştay 6. Dairesi'nde yargılandı. 6. Daire anketin belediye hizmetleriyle ilgisi bulunmadığına, bu sebeple belediye bütçesinden ödenen 16 bin 520 liralık anket harcamasının belediye yetkililerinden tahsil edilmesine karar verdi.
Belediye yetkilileri karara itiraz ederek Sayıştay Temyiz Kurulu'na başvurdu. İtirazla ilgili görüş beyan eden Sayıştay Savcılığı, 5393 sayılı yasanın 15. maddesinin “Belediye belde sakinlerinin belediye hizmetleri ile ilgili görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla kamuoyu yoklaması ve araştırması yapabilir.” hükmünü içerdiğini, oysa yaptırılan anketin amacının “Yüreğir'de yaşayan halkın hükümete bakış açısı, hükümetin başarı analizi, yapılacak seçimde gerek hükümete, gerek başkana seçmen desteği” gibi hususlar olduğuna dikkat çekti. Savcılık bu konuların hedeflenerek anket yaptırılmasının 5393 sayılı yasanın 15. maddesine uygun sayılmayacağı yönünde görüş bildirdi. Savcılığın görüşünü dikkate alan Sayıştay Temyiz Kurulu geçen aralık ayında aldığı kararda bahse konu kamuoyu araştırması için yapılan anket çalışmasındaki soru grupları incelendiğinde belediye hizmetleriyle ilgili kamuoyu araştırması yapmaktan ziyade bir siyasi parti ile ilgili olduğu anlaşıldığı tespitini yaptı. Bu sebeple belediye yetkililerinin itirazının reddine ve 6. Daire'nin, aldığı anket parasının belediye yetkililerinden tahsiliyle ilgili kararın onanmasına karar verdi.
ZAMAN