AKP'li eski vekilden çarpıcı çözüm süreci eleştirisi

AK Parti Şırnak eski Milletvekili Mehmet Emin Dindar, çözüm sürecindeki hataları eleştirdi. Dindar, “PKK şehre iner dedim dinlemediler. Yanlış politikalar hendekleri doğurdu” dedi.

AKP'li eski vekilden çarpıcı çözüm süreci eleştirisi

Sivil toplum kuruluşları ile bölge halkına hizmet etmeye çalışan ve mesleği doktorluğa dönen Dindar, bölgedeki sokağa çıkma yasakları, hendekler ve göçlerle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Türkiye’nin olumlu bir yere gitmediğini belirten Dindar, “1990’lı yıllarda olağanüstü hal vardı, devleti temsilen insanlar yanlış yapıp insanları evden çıkarıp öldürüyordu. 90’lı yıllarda devleti temsil eden insanlar 2015’te sokağa çıkma yasağıyla biraz daha açık şekilde insafsızcasına mücadele veriyorlar. Şehirlerde savaş yürütülüyor. Yine mağdur olan halk” dedi.

PARTİM BENİ DİNLEMEDİ

Milletvekiliği döneminde AK Parti yöneticilerine rapor sunduğunu belirten Dindar, “Dağlardaki sıkıntılar yavaş yavaş şehre iniyor dedik. Çözüm süreci devam ederken bugünler belliydi. PKK’nın silah bırakma süreci değil, bu çözüm süreci değil, çözümsüzlük süreci diyorduk. Dinlemediler. Şimdi şehirleri temizlemek için mücadele, temizlik operasyonuna giriliyor. Halk mağdur oluyor” dedi. Dindar şöyle konuştu:

Kürt meselesinde sadece PKK veya HDP’yi baz alırsak yüzde 75’e hakaret etmiş oluyoruz. Kanaat önderlerini, aşiret reislerini, imamları, sivil toplum kuruluşlarını, feodal yapının temsilcilerini herkesi kapsayacak nitelikte program yapmak gerekir dedim. Çözüm sürecinde PKK’nın silah bırakmayacağını dile getirdik. Silahı güçlendirecek, şehirlere inecek dedik. Çözüm sürecinde izlenen yanlış politika bugün hendekleri doğurdu.”

SURİYE GİBİ

“Yıkık dökük şehirlerimiz var artık. Irak gibi Suriye gibi olumsuz şehirlerin görüntüsü ortaya çıkıyor. Korkunç bir şey” diyen Dindar, yüz binlerce insanın göç ettiğini ifade etti. Dindar, “Vatandaş yatırım yapamıyorsa, kendi memleketinde rahat gezemiyorsa, can güvenliği, mal güvenliği yoksa, Türkiye’nin Güneydo- ğu’su Irak ve Suriye oldu” dedi.

SORUN HEPİMİZİ KANATACAK

Dindar, hendeklerle boşalan şehirlerin bölgeyle sınırlı kalmayacağını, herkesi kanatacağını dile getirdi. 90’lı yıllarda binlerce Kürt’ün köyleri yakıldığı için metropollere taşındığını ifade eden Dindar, şimdi şehirlerden daha fazla insanın Batı’ya göçeceğini aktardı.

HALKIN GİDECEK YERİ YOK

Dindar, “Şırnak ve Cizre’deki tanıdıklarıma, şehirden çıkmak isteyenlere yardımcı olacağımı söyledim. ‘Gidecek yerimiz yok’ dediler” sözleriyle bölgede yaşanan dramı anlattı. Asker ve örgüt mensuplarının çatış- masında sivil vatandaşların öldüğünü söyledi.

5 KİRİTK ÖNERİ

Emin Dindar, Güneydoğu’dan Türkiye’ye yayılmaya aday sorunun çözümü için 5 öneride bulundu: Sonuna kadar demokrasi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, eğitime ağırlık verilmesi, birlikte yaşama duygusunun yeniden inşa edilmesi. Devleti yönetenler, 1934’te Dersim’de ölenler için özür diliyoruz, ama Uludere’de kaçakçılık yaptığı için öldürdüğümüz 34 gencimiz için özür dilemedik. Bu inanları öldürenleri cezalandıramadık.”

ÖZGÜR DÜŞÜNCE
<< Önceki Haber AKP'li eski vekilden çarpıcı çözüm süreci eleştirisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER