Akyürek'ten Cerrah'ın tutuklanmamasına tepki


Dink soruşturmasında eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in örgüt kurma, tasarlayarak öldürme, resmi belgeyi bozma yok etme veya gizleme suçlarından tutuklanması talebi reddedildi. Akyürek, Dink'e yönelik eylem yapılacağına dair ihbarı İstanbul'a gönderdiğini belirtti. Sanıkların bulunduğu il ile olayın gerçekleştiği il emniyet müdürleri hakkında herhangi bir işlem yapılmazken olay tarihinde Ankara'da görevli olan kendisinin tutuklu olduğu bir ortamda adaletin tecelli etmeyeceğini vurguladı.

Dink soruşturması kapsamında daha önce 'kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleşmesi' suçlamasıyla tutuklanan Akyürek'in bu kez örgüt kurma, tasarlayarak öldürme, resmi belgeyi bozma yok etme veya gizleme suçlarından tutuklanması talep edildi. Mahkeme, söz konusu suçlamalar yönünden delil bulunmadığı gerekçesiyle tutuklama talebini reddetti. İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nde savunma yapan Akyürek kendisine yapılan isnatların iftira olduğunu kaydetti.

Cinayet tarihinde istihbarat daire başkanı olduğunu hatırlatan Akyürek, "Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, sanıkların bulunduğu ilin emniyet müdürüdür. Celalettin Cerrah hedef şahsın bulunduğu ilin emniyet müdürüdür. Birinci sınıf emniyet müdürü rütbesinde olup bu cinayetle ilgili olarak tutuklu ya da gözaltında bulunmayan ancak Ankara'da ki bir bürokrat olan Ramazan Akyürek'in tutuklu bulunduğu bir ortamda adaletin tecelli etmediğini tescil etmek adına kayda geçmesini istiyorum." dedi.

Trabzon emniyet müdürü iken gözaltındaki bazı polisler ve şu an İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç ile birlikte samimi çalışmalar neticesinde Dink'e eylem yapılacağına dair bilgileri elde ettiklerini söyleyen Akyürek, bu bilgiyi İstanbul emniyetine, bilgi için de istihbarat dairesine ilettiklerini kaydetti.

İstihbarat daire başkanı olunca da cinayetten önce 81 ile gönderdiği yazı da özellikle Ermeni vatandaşlara yönelik eylemler konusunda teyakkuzda bulunulmasını istediğini belirtti. Akyürek, bu talebi içeren yazıyı da o dönem İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in hazırladığını hatırlattı. Bu yazının gönderildiği sırada İstanbul emniyet müdürünün Celalettin Cerrah olduğunu kaydeden Akyürek, bu yazıda eylemlere ilişkin teyakkuzda bulunulması, gelişmelerin takip edilmesi ve bilgi verilmesinin istendiğini kaydetti.

Akyürek, Dink'in Türklüğe hakaretten yargılandığı dönemlerde kendisine yönelik tepkiler ve tehditlerin normal vatandaşlar tarafından bilindiği gibi İstanbul emniyeti ve istihbarat şubesi tarafından da bilindiğini belirtti.

Dink ile ilgili gerek Trabzon emniyet müdürüyken gerekse istihbarat daire başkanıyken hassas görev yaptığını ifade eden Akyürek, eylem yapılacağına dair ilgili makamları bilgilendirmiş olmasına rağmen bugün bu iddia ile karşılaşmasını Türk adaleti adına üzüntü verici bulduğunu söyledi.

Şu an İstihbarat Daire Başkanı olan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç'in İstanbul'a 'Dink'e yönelik ses getirecek eylem', Ankara'ya ise Yasin Hayal tarafından açıkça öldürüleceği şeklinde bilgi göndermesinin Dinç'in takdirinde olduğunu kaydetti. İstanbul'a gönderilen bilgiden de silahlı eylem yapılacağının anlaşılacağını vurgulayan Akyürek, anlaşılmayan bir durum olması durumunda İstanbul emniyetinin bunu Trabzon'a sorması gerektiğini söyledi.

Arşivden dinleme ile ilgili belgelerin yok edilmesi şeklinde talimat verdiği iddiasının iftira olduğunu kaydeden Akyürek, cinayetin faili Ogün Samast'tan ise hiçbir şekilde haberi olmadığını ifade etti. Cinayetin Yasin Hayal tarafından gerçekleştirileceği yönünde bilgiye sahip olduklarını kaydeden Akyürek, haber elemanının cinayete ortak olacağını da bilmediklerini belirtti.

Cinayet esnasında gözcülük yaptığı ve kendi elemanı olduğu öne sürülen 2-3 kişinin kim olduğunun açığa çıkarılmasını kendisinin de istediğini vurgulayan Akyürek, bu görüntülerin yayınlanmasının bu kişilerin kimliklerinin kısa sürede ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Mahkeme, söz konusu suçlamalar yönünden delil bulunmadığı gerekçesiyle tutuklama talebini reddetti.

Dink soruşturması kapsamında daha önce 'kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleşmesi' suçlamasıyla tutuklanan Akyürek halen cezaevinde bulunuyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Akyürek'ten Cerrah'ın tutuklanmamasına tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER