Aliyev: Rusya gerilimi sonrası, Türk tırları için kendi imkanlarımızı sunduk


Azerbaycan Bakanlar Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in başkanlığında toplandı. Aliyev, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilimin ardından Türk tırlarının Orta Asya'ya geçişini kolaylaştırmak için Azerbaycan'ın kendi imkanlarını sunduğunu belirtti.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı'ndan basına yapılan açıklamada, toplantıda geçtiğimiz 2015 yılının sosyo-ekomonik değerlendirmeleri ve 2016 yılın planlarıyla ilgili konular ele alındı. Görüşmede konuşan Cumhurbaşkanı Aliyev, 2015 yılında dünyada ve bölgede ekonomik, siyasi ve askeri krizin derinleştiğini, kanlı çatışmaların devam ettiğini bildirdi.

Aliyev, ortadoğuda çıkan çatışmalar sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve milyonlarca kişinin göçmen hayatı yaşadığını vurguladı. Ülkesinin zamanında göçmen sorunu ile karşılaştığını söyleyen Aliyev, söz konusu sorunların iç kaynaklar hesabına atlatıldığını, göçmenlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile ilgili önemli işler görüldüğünü dile getirdi. Cumhurbaşkanı Aliyev, mültecilerin yaşam umudu olarak görüdüğü Avrupa'da, radikal güçlerin ve İslamofobi akımlarının güçlendiğini ifade ederek, dünyadaki medeniyetler arası anlaşmazlıkların Azerbaycan'ı da rahatsız ettiğini belirtti.

Devlet Başkanı, Türkiye ile Rusya arasında 2015 yılında uçak krizinden sonra ülkeler arasında gerilimin arttığını, her iki ülkenin Azerbaycan'ın yakın komşusu olduğundan bu durumun arzu edilen bir durum olmadığını söyledi. İran ile Suudi Arabistan arasında yaşanan gerilime de değinen Cumhurbaşkanı, söz konusu gerilimin ülkesini rahatsız ettiğini ve bu gibi durumların İslam alemini de etkileyeceğini bildirdi. Ülkesinin bulunduğu yol güzergahının transit taşımacılığın geliştirilmesi için uygun olduğunu ifade eden Aliyev, transit yüklerin Azerbaycan'dan taşınması için Koordinasyon Konseyi oluşturduklarını, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin bu koridorda ortak tarife politikası yürüttüğünü kaydetti.

Aliyev, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilimin ardından Türk tırlarının Orta Asya'ya geçişini kolaylaştırmak için Azerbaycan'ın kendi imkanlarını sunduğunu söyledi. Aliyev konuşmasının sonunda, ülkesinin hoşgörü geleneklerine, kültürlerarası değerlere önemli katkılar sağladığını bildirerek 2016 yılını "Çok Kültürlülük Yılı" ilan ettiğini açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca, Başbakan Yardımcısı Ali Hasanov, Maliye Bakanı Samir Şerifov ve Tarım Bakanı Haydar Esedov sunum yaptı. CİHAN
<< Önceki Haber Aliyev: Rusya gerilimi sonrası, Türk tırları için kendi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER