Alman Adalet Bakanı Maas: Yılbaşındaki cinsel taciz ve soygunlar organize suçtu


Almanya Federal Adalet Bakanı Maas, yılbaşı akşamı başta Köln olmak üzere birçok şehirde kadınlara yönelik kitlesel taciz ve soygun olaylarının organize suç olduğunu söyledi. Köln'de yaşananlar Emniyet Müdürü Wolfgang Albers'i koltuğundan etti. Charlie Hebdo saldırısı yıl dönümünde Paris'te polise saldıran IŞİD sempatizanın ise Almanya'da mülteci olduğu bildirildi.

Yılbaşı akşamı Köln, Hamburg, Stuttgart ve Düsseldorf'ta yaşanan kadınlara kitlesel taciz ve soygun olayları Almanya gündeminden düşmüyor. Köln merkez tren istasyonundaki olaylar Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers'i koltuğundan etti. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) İçişleri Bakanı Ralf Jäger, Albers'in görevden alındığını açıkladı. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) ise o gece hem Köln, hem de ülke çapında kadınlara yönelik saldırıların organize suç olduğunu söyledi. Zanlıların büyük çoğunluğunun mülteciler olduğu iddia edilen saldırılarla ilgili Bakan Maas, "genel yargı" ve "herkesi zan altında bırakma"ya karşı uyardı. Diğer yandan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo saldırısının yıl dönümünde polise saldıran IŞİD sempatizanının Almanya'da mülteci olduğu, Recklinghausen'de kaldığı bildirildi.

KRİMİNAL MÜLTECİLERİN GERİ GÖNDERİLİP GÖNDERİLEMEYECEĞİ İNCELENİYOR

Adalet Bakanı Maas, yılbaşı akşamı çeşitli kentlerde yaşanan taciz ve soygun olaylarının organize suç olduğunu tahmin ediyor. Bakan Maas, Bild am Sonntag gazetesine "Eğer kişi suç işlemek için böylesi vahşi bir gruba katılıyorsa, bu bir şekilde planlanmış bir şey gibi görünüyor. Kimse bunun kararlaştırılmış ve hazırlanmış bir şey olmadığını söyleyemez." dedi. Saldırıların acil şekilde aydınlatılmasını isteyen Bakan, "Bu iğrenç eylemlerin nasıl gerçekleştirildiğini bir an önce aydınlatmalıyız." şeklinde konuştu.

Sadece Köln değil, diğer kentlerdeki kadınlara saldırıları da hariç tutumayan Bakan Maas, "Tüm bağlantılar çok özenli bir şekilde incelenmeli. Şüphelenilen şey, belli bir tarih seçildiğidir. Öyle ise burada başka bir boyut daha var demektir." dedi. Saldırganların çoğunun mülteciler olduğu bildirilirken, Bakan Maas şu anda, kriminal mültecilerin geri gönderilmesinin mümkün olup olmadığının incelendiğini kaydetti. Bakan Maas, "Eğer mümkün değilse bunun için önergeler vereceğiz. Tam da masum mültecilerin korunması için kriminal olanlar hakkında hukuk devleti gereğini yapmalı." dedi. Federal Kriminal Daire'nin (BKA) Köln'deki gibi cinsel saldırılara karşı yapılacak şeyler konusunda yeni bir strateji çalışması yaptığı bildirildi.

MÜLTECİLERİN SUÇ İŞLEME ORANI ALMANLARLA AYNI

Bakan ayrıca, önemli noktalarda güvenlik kameralarının iyileştirilmesi ve polisin personel olarak güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Maas, Köln'de yaşananlarla, yasalara uyan göçmelerin aynı değerlendirilmemesi uyarısı yaparak, "Bir insanın sadece kökenine bakarak onun suça meyilli olup olmadığını söylemeyi maceraperestlik olarak görüyorum. Mültecilerle ilgili istatistikler, onlardaki suç oranının Almanlarla aynı olduğunu gösteriyor." dedi.

PARİS'TE VURULAN SALDIRGAN ALMANYA'DA MÜLTECİ ÇIKTI

Öte yandan KRV Eyalet Kriminal Dairesi, Paris'te, Charlie Hebdo dergisine saldırının yıl dönümünde Paris'te iki polise saldıran ve vurulan kişinin Almanya'da mülteci olduğunu açıkladı. Söz konusu saldırganın Recklinghausen'de kaldığı ortaya çıktı. Spiegel Online, saldırganın Recklinghausen'de kaldığı mülteci yurdun da IŞİD bayrağı ile poz verdiğini iddia etti. Alman medyası, özellikle Köln'deki olaylardan sonra mültecilere karşı tutumun negatif yönde değişmeye başladığını, yardım organizasyonlarının tehditler aldığını aktardı. CİHAN
<< Önceki Haber Alman Adalet Bakanı Maas: Yılbaşındaki cinsel taciz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER