Alman bakan: Mültecileri kabul etmemekte direnen ülkelere dava açabiliriz


Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier mültecilerin eşit dağılımı anlaşmasına uymayan Doğu Avrupaülkelerini 'mecbur kalırsak dava açarız' diye uyardı. Steinmeier, "Avrupa bir hukuk birliğidir. Söz verilmişse yerine getirilmelidir." dedi.

Mültecilerin Avrupa Birliği'ndeki ülkelere dağılımı konusunda Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter-Steinmeier sert konuştu. Steinmeier, mülteci dağılımını içeren anlaşmaya riayet etmeyen Avrupa'nın doğusundaki partnerler hakkında dava açılabileceğini söyledi.

Sosyal Demokrat Partili siyasetçi Spiegel Dergisi'ne verdiği demeçte "Eğer başka türlü olmazsa biz de hukuksal yollar üzerinden çare buluruz. Avrupa bir hukuk birliğidir. Söz verilmişse yerine getirilmelidir" şeklinde konuştu ve ilgili ülkelerin sözleşmelere aykırı davrandıkları gerekçesiyle Avrupa Komisyonu'na şikayet edilebileceğini ya da Avrupa Adalet Divanı'nda yargılanabileceğini söyledi.

Geçen hafta gerçekleştirilen Avrupa Birliği zirvesinin akabinde, eylül ayında yapılan anlaşma bağlamında 160 bin mülteci alacağına söz veren Avrupa ülkelerinin şimdiye kadar sadece 200 mülteci kabul ettiği açıklanmıştı.

Sözünü ettiği yollara başvurma zorunluluğunda kalmanın hiç hoş bir durum arz etmediğini de belirten Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier "Biliyorum, bu güzel bir yöntem değil ama mecbur kalınırsa izlenilecek bir yolé diyerek Avrupa Komisyonu'nun birçok üye ülkenin dillendirdiği 'Sınırlarımız korunsun!' talebine karşılık verdiğini kaydetti ve "Şimdi de partnerler görevlerini ve sözlerini yerine getirecekler. Avrupa dayanışması tek yönlü bir yol değildir." ifadesini kullandı.

Bakan Steinmeier'den önce de Avusturya Başbakanı Werner Faymann, mülteci krizinin çözümünde yan çizen Doğu Avrupalı ülkelerin maddi olarak cezalandırılmasını önermişti.

25 YILLIK GÜVENİ SARSMAYIN

Federal Dışişleri Bakanı Steinmeier mülteciler konusunda Polonya hükümetinden yükselen seslere de yanıt verdi ve Polonya hükümetini iki ülke arasında kurulan güven bağını zedelememeye çağırdı. Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waczcykowski'nin bir gazetede yayınlanan söyleşide söylediklerine cevaben "Demirperdenin kalkmasından bu yana 25 yıl boyunca Almanya ile Polonya arasında kurulan güven bağını tehlikeye atmayınız." diye seslenen Steinmeier, "Bazı komşularımız işin kolayına kaçıyor ve Suriye'den, Irak'tan kaçan mültecilerin Avrupa'ya gelmesinden Almanya'yı sorumlu tutuyor." dedi.

Öte yandan Federal Hükümet'in Mülteciler Koordinatörü Peter Altmaier Doğu Avrupa ülkelerinin tehdit edilmesine karşı çıktı. Hıristiyan Demokratik Birlik partili politikacı, Focus Dergisi'ne yaptığı açıklamada Avrupa Birliği kapsamında her türlü cezai yaptırıma karşı olduğunu söyledi ve "Ben Doğu Avrupa'daki tüm dost ülkelerin, küreselleşen dünyada, sınırlarını göçe kapayamayacaklarının bilincine varacaklarına ve bunu kısa bir zamanda yapacaklarına inanıyorum." dedi.

BERLİN, FEDERAL HÜKÜMETİ SUÇLADI

Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller de mülteciler konusunda bir açıklama yaptı ve Federal Hükümeti yetersiz kalmakla suçladı. Başbakan Müller "Federal Hükümet sadece mülteci krizini yönetiyor ama mültecilerin uyumu konusunda bir adım atılmıyor. Hükümet bu büyük sorun karşısında uyuyor." diyerek bundan özellikle Başbakan Angela Merkel'in sorumlu olduğunu söyledi. Merkel'in mülteciler konusuna yaklaşımını takdir ettiğini belirten Müller, "Ama artık mültecilerin uyum sürecini başlatma zamanı geldi. Almanya'ya sadece doktor mülteciler değil okuma yazma bilmeyenler de geliyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Alman bakan: Mültecileri kabul etmemekte direnen ülkelere... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER