Alman hükümetinden Keneş tepkisi: Siyasi kısıtlamayı endişeyle gözlemliyoruz


Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in tutuklanmasına Alman hükümeti sert tepki gösterdi. Federal Dışişleri Bakanlığı, olayın siyasi olduğunun altını çizerek, "Basın ve düşünce özgürlüğüne siyasi sebeplerden dolayı yapılan kısıtlamalar kabul edilemez." ifadelerini kullandı. Bakanlık, Pazar günü Türkiye'yi ziyaret edecek Başbakan Merkel'in konuyu gündeme taşıyabileceğinin de ilk sinyalini verdi.

Attığı bazı tweetlerden dolayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir tweetini retweet ettiği gerekçesiyle hakkında herhangi bir suç delili bulunmamasına rağmen 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklanarak hapse atılan Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş ile ilgili Almanya Federal hükümeti tarafından açıklamada bulunuldu. Keneş'in tutuklanmasına sert tepki gösteren Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye'de medyaya ve medya temsilcilerine karşı alınan hukuki ve polis tedbirlerinin daha da artırıldığını çok dikkatle ve endişeyle gözlemliyoruz. Basın ve düşünce özgürlüğüne siyasi sebeplerden dolayı yapılan kısıtlamalar kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili soruya verilen cevapta şu ifadeler kullanıldı: "Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin iç siyasetindeki gelişmeleri büyük bir dikkatle gözlemlemektedir. Düşünce ve basın özgürlüğü işleyen demokrasinin önemli unsurlarıdır. Özellikle de tekrarlanan erken genel seçimler öncesinde bu seçimlere iştirak eden tüm siyasi partilerin kendi siyasi düşüncelerini takdim edecek imkânlara sahip olmaları zorunludur. Bu sebeple de Türkiye'de medyaya ve medya temsilcilerine karşı alınan hukuki ve polis tedbirlerinin daha da arttırıldığını çok dikkatli ve endişeyle gözlemliyoruz. Basın ve düşünce özgürlüğüne siyasi sebeplerden dolayı yapılan kısıtlamalar kabul edilemez."

"TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN KORUNMASI ZORUNLUDUR"

Medyaya ve gazetecilere müdahalenin demokrasiyle bağdaşmadığının altını çizen Bakanlık, "Türkiye'deki iç siyasetle ilgili vaziyeti gözlemlemeye devam ediyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Bülent Keneş'in tutuklanmasının ikili görüşmelerde gündeme taşınabileceğinin de ilk sinyallerini verdi: "Temel hak ve özgürlüklerin korunmasının zorunluluğu Türkiye ile yürütülen siyasi diyalogların güçlü bir parçasını oluşturmaktadır ki, mevcut diyaloglar kapsamında Federal Dışişleri Bakanlığı düzenli olarak ve açık biçimde basın ve düşünce özgürlüğünün geliştirilmesi için çaba harcamaktadır. Türkiye'deki iç siyasetle ilgili vaziyeti gözlemlemeye devam ediyoruz ve Türk partnerlerimizle uygun bir düzlemde bir araya geldiğimizde de icabında gündeme taşıyarak konuyu tartışıyoruz."

Almanya Başbakanı Angela Merkel Pazar günü Türkiye'yi ziyaret edecek. CİHAN
<< Önceki Haber Alman hükümetinden Keneş tepkisi: Siyasi kısıtlamayı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER