Almanya bu yıl aile için 'motor!' diyecek


Lebenshilfe Federal Birliği, aileler için düzenlediği göz doldurucu etkinliklerle Almanya'nın en önemli yaralarından birine neşter vuruyor. Ailelere, özellikle de engelli fertleri olan ailelere olan desteği ile öne çıkan kuruluş, her yıl önemli bir etkinliğe imza atıyor. Bu yılki etkinliği ise 'Familiale'. Kuruluş, etkinlik ile ailenin önemini film festivali coşkusuyla halkın dikkatine sunuyor.

Almanya'nın en önemli konularının başında aile yer alıyor. Siyasetçiler, eğitimciler, bilim çevreleri, çok sayıda sivil toplum örgütü ailenin öneminden bahsediyor. Ülkede ailenin teşviki için ciddi bir gayret söz konusu. Devletin ve ekonomi çevrelerinin maddi desteği, bilim ve eğitim çevrelerinin aydınlatma çalışmaları birçok ülkeye örnek olacak nitelikte.

Ancak Almanya hala aile olma konusunda oldukça çekimser. Die Zeit'ın son araştırmasına göre Almanya farklı değerlere sahip insan toplulukları olarak önemli meseleler söz konusu olduğunda kocaman bir toplum-aile olmayı başarıyor. Ancak iş çekirdek aileyi kurma, onu koruma ve genişletmeye gelince sürekli bocalıyor. Bunun bir sonucu olarak boşanmayla sonuçlanan ailelerin sayısı değil. Ailevi birlikteliğini korumayı başaranlar ise çocuk sahibi olma konusunda oldukça çekimser.

Die Zeit'ın son araştırmasının ortaya koyduğu verilere göre evliler artık her şeyi 'senin', 'benim' diye ayırmayı seviyor, eşler giderek daha çok kendi düşünüyor, kendi selametinin peşinde koşuyor ve bunun bir sonucu olarak evliliği çocuktan dolayı devam ettirmeye sıcak bakmıyor. Böyle bir ortamda engelli bir çocuk sahibi olma karşısında yaşanan hayal kırıklığı çok daha büyük oluyor. Bu haliyle Alman toplumu ülkenin gelecekteki insan ihtiyacını tek başına karşılayacak gibi görünmüyor.

60 BİN ÇALIŞANI İLE AİLEYİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYOR

Fakat Almanya, bu gelişmeyi başıboş bir şekilde bırakmamakta da kararlı. Bunun en güzel örneğini Lebenshilfe adlı kuruluş gösteriyor. Almanya çapında 130 bin üyeye sahip 512 kuruluşu çatısı altında toplayan bu federasyon, 170 bin çocuk, yaşlı ve gencin ailevi yüklerini hafifletmek için 60 bin çalışanıyla ter döküyor. Kuruluşun başkanı da oldukça meşhur bir isim.

Bir zamanlar Federal Sağlık Bakanı da olan Ulla Schmidt bugün Lebenshilfe'nin başkanlığının yanı sıra Federal Meclis'te başkan yardımcısı olarak siyasete yöne veriyor ve kuruluşun fikir babası olan ve birkaç gün önce toprağa verilen Tom Mutters'in düşüncelerini yaşatmaya çalışıyor. Bütün bu çalışmaların yanı sıra her yıl ailelerin karşısına bir sürprizle çıkan kuruluşun bu yılki sürprizi 'Familiale'.

'Berlinale' film festivalinden esinlenerek bu isimde karar kılan kuruluşun hedefi bu kez aileyi, özellikle de engelli fertleri bulunan aileyi anlatan kısa film yarışması düzenlemek ve bunu tıpkı bir festival havasında Alman halkının dikkatine sunmak. Familiale'nin tek amacı bu değil. Festival sayesinde kuruluş, insanların ailenin önemi hakkındaki düşüncelerini, tecrübelerini ve arzularını öğrenmek istiyor. Aileyi aile yapan nedir, farklılıklar aileye ne katar, bunda sorumluluğun etkisi nedir, aileyi, birleştiren, ayıran, ortadan kaldıran amiller nelerdir?

Bütün bu sorulara her yaştan amatör insanın amatör bir film çalışması vasıtasıyla vereceği cevap Lebenshilfe içim büyük önem taşıyor. O kadar ki, Familiale çerçevesinde çekilmiş bir filmin Berlinale'ye taşınması bile mevzubahis. Bunun için gereken tek şey ise akıllı bir cep telefonuna ve bilgisayar ortamında bir montaj programına sahip olmak. Yarışma amatörler için olsa bile uzmanlardan yardım almak serbest. Yarışmaya engelli olmayanlar kadar engelli olanlar da katılma hakkına sahip. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya bu yıl aile için 'motor!' diyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER