Almanya'da parti kapatma davası başladı


Almanya'da anayasal düzene karşı eylemleri olduğu gerekçesiyle Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat), tarafından kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvurulan NPD'nin davası başladı. İlk aşamada üç gün sürecek dava öncesi eyaletler, NPD içindeki istihbarat elemanlarını çektiğini açıkladı. NPD'lilerin, partinin kapatılması halinde yoluna başka partiyle devam edeceklerini ifade ediliyor.

Federal Anayasa Mahkemesi'nde aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) kapatılmasına yönelik dava görülmeye başladı. Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat), 2013 yılı Aralık ayında aşırı sağcı NPD'nin faaliyetlerinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Federal Anayasa Mahkemesi 1 Mart'ta başlayan davada 3 Mart'a kadar partinin özgürlükçü ve demokratik anayasal düzene karşı eylemlerinin olup olmadığına dair sözlü duruşma gerçekleştirecek.

Mahkeme üç günün sonunda Perşembe günü ek duruşmaya ihtiyaç olup olmadığına karar verecek.

NDP'NİN KAPATILMASI GİRİŞİMİ 2003'TE SONUÇSUZ KALDI

2003 yılında 31 Ocak'ta Başbakan Gerhard Schröder'in Başbakanlığı'ndaki Federal Hükümet ve 30 Mart 2001'da Federal Meclis ile Eyalet Temsilciler Meclisi ayrı ayrı NPD'nin kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Federal Mahkeme 18 Mart 2003 tarihinde NPD içinde iç istihbaratı Anayasa Koruma Teşkilatı'nın muhbirlerinin bulunduğunu tespit etmiş bu nedenle partiye kapatma kararı vermeden dosyayı kapatmıştı.

Eyaletler, mahkemeye NPD'nin yönetim kadrosunda bulunan 11 muhbir başta olmak üzere aktif elamanların çekildiğini ve görevlerinin sonlandırıldığını bildirdi. NPD ise muhbirlerin varlığının devam ettiğini iddia ediyor. NPD'liler partilerinin kapatılmasına karşılık B planını hazırladıklarını beyan ediyor. NPD taraftarlarının Die Rechte ve III. Weg isimli Neonazi partileriyle iletişim halinde oldukları bildirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da parti kapatma davası başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER