Almanya, Erdoğan'ı bir kez daha yalanladı

Almanya İçişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın "Almanya Alevilere 2019 yılında 30 milyon euro destek verdi" iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Bakanlık, iddiaya soru önergesi aracılığıyla yanıt verdi.

SHABER3.COM

DW'nin haberine göre, Almanya İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Aralık 2021'de Siirt'te yaptığı bir konuşmada dile getirdiği, "Almanya Alevilere 2019 yılında 30 milyon euro destek verdi" şeklindeki iddiasına bir soru önergesi aracılığıyla yanıt verdi.

Türkiye kökenli Sol Partili Federal Milletvekili Gökay Akbulut'un Erdoğan'ın söz konusu açıklamalarına ilişkin verdiği soru önergesine Federal İçişleri Bakanlığı'ndan gelen yanıtta, "Federal Hükümet, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun 2019'da Federal Hükümet'ten 30 milyon euro hibe aldığını teyit etmiyor" ifadesine yer verildi.

Gökay Akbulut, Alman Federal İçişleri Bakanlığı'nın soru önergesine verdiği yanıtı Twitter hesabı üzerinden paylaştı.


"Yalanlara belgelerle yanıt verebilmek için..."

Akbulut mesajında, "AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Alevi örgütlenmesini hedef alarak, Almanya hükümetinden 30 milyon euro destek aldıklarını iddia etmişti. Bu yalanlara belgelerle yanıt verebilmek için soru önergesi hazırladık ve 30 milyon euro alınmadığını belgeledik" dedi.

Soru önergesinde ayrıca Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'na (AABF) 2014-2021 yıllarında Federal Hükümet tarafından ne kadar mali kaynak aktarıldığı da soruldu.

Buna verilen yanıtta Alman hükümetinin uyum, göç ve sosyal çalışmalar için AABF'ye bu süre zarfında yaklaşık bir milyon 200 bin euro destek verildiği kaydedildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile 5 Aralık 2021'de Siirt ziyareti sırasında katıldığı "Demokrasi Konuşmaları" etkinliği programında, kendisine Alevilerin yaşadığı bazı sorun ve taleplerin iletilmesi üzerine şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu işi şu anda en büyük tahrik unsuru olan yurt dışı, yurt dışında da birinci derecede Almanya. Almanya'da da özellikle Alevilik'ten öte Ali'siz Alevilik ile adeta bir yeni din ihdası öne sürülüyor. Cumhuriyet Halk Partisi orada o işi yürüteni de (Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker'i kasten) hatta buradan aday yapmak da istedi. Bunların da zaten kimler olduğunu bilirsiniz. Ciddi de onlara para desteği veriyorlar. Bundan 2 yıl öncesi rakamla 30 milyon avro yıllık, bunlara bir parasal destekleri de olmuştu."
<< Önceki Haber Almanya, Erdoğan'ı bir kez daha yalanladı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER