Almanya çok büyük bir iflas dalgası bekliyor

Almanya, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının sonuçlarını hissetmeye başlıyor. Ekonomiye dair şoke eden veriler geliyor. Krizin önümüzdeki aylarda etkisini çok derin göstermesi bekleniyor. Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (ifo) verilerine göre eylül ayından itibaren çok büyük bir iflas dalgası geliyor.

SHABER3.COM

Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (ifo) 7 bin iş yeri arasında yaptığı araştırma sonuçları korkutucu. Korona krizi sebebiyle her beş iş yerinden biri iflas tehlikesi altında. 

Şirketlerin yüzde 21’i geleceğini tehlikede görüyor. İflaslarda başı turizm sektörü çekiyor. Seyahat acenteleri ve tur operatörlerinde iflas beklentisi yüzde 85. Seyahat şirketlerini otelciler takip ediyor. Otel sektöründe iflas beklentisi yüzde 76. Restoran, kafe ve barlar yüzde 67 ile üçüncü sırada.

İŞSİZLİK YÜKSELECEK

İflaslarla birlikte bu yaz Almanya’da işsizliğin 5 milyona ulaşmasından korkuluyor. Haziran ayında işsizlik bir yıl öncesine kıyasla 637 bin artışla 2,8 milyonu buldu. İfo Başkanı Clemens Fuest, yılın üçüncü çeyreğinde işsiz sayısını 3 milyon olarak tahmin ettiklerini söyledi. 

En büyük işsizlik dalgası gastronomi, seyahat ve otel sektöründe bekleniyor. Haziran ayında gastronomi sektöründe işsiz sayısı bir yıl öncesine göre 35 bin işsizle yüzde 105 arttı. 

Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise yıl sonuna doğru ekonomide canlanma bekliyor. Federal İstatistik Dairesi verilerine göre sanayide işler yüzde 10,4 artış kaydetti. Alman Borsası ise krize rağmen yükseliyor. 

Uzmanlar, yatırımcıların geleceğe yatırım yaptıklarını için yükselmenin yaşandığını söylüyor.

Diğer sektörlerdeki iflas beklentileri şöyle:

Spor salonları: Yüzde 53
Metal işleme: Yüzde 53
Eğitim: Yüzde 50
Gemi işletmeleri: Yüzde 50
Tekstil: Yüzde 38
Deri üretimi: Yüzde 27
Otomobil üretimi: Yüzde 26
Perakende ticaret: Yüzde 21
Makine sanayii: Yüzde 10

İflasların en düşük olacağı iki sektör ise yüzde 6 ile kimya sanayi ve yüzde 2 ile inşaat sektörü.
<< Önceki Haber Almanya çok büyük bir iflas dalgası bekliyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER