Almanya'da kuş gribi alarmı: 130 bin hayvan itlaf edildi, salgın büyüyebilir
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ekim 27 2025
Almanya'da artan kuş gribi vakaları nedeniyle Berlin yakınlarında 130 bin hayvanın itlaf edileceği bildirildi. Yetkililer, salgının daha da büyüyebileceği uyarısında bulundu.
Almanya'da artan kuş gribi vakaları yetkilileri alarma geçirdi. Son olarak Berlin yakınlarındaki çiftliklerde yaklaşık 130 bin ördek ve tavuğun itlaf edilmesine karar verildiği duyuruldu.
DW Türkçe'de yer alan habere göre Berlin'i çevreleyen Brandenburg eyaletine bağlı Maerkisch-Oderland bölgesinden yapılan açıklamada, yaklaşık 80 bin canlının bulunduğu bir ördek çiftliğinde ve yaklaşık 50 bin hayvanın bulunduğu bir tavuk çiftliğinde vakaların görüldüğü belirtildi.
Açıklamada, "Veterinerlik ofisi, ilgili makamlarla istişare ederek, hayvan refahı ve sağlık gerekçesiyle etkilenen hayvanların ortadan kaldırılmasına karar vermiştir" denildi.
Pek çok diğer eyalette de vakaların yayılmasını engellemek için gözlem alanları oluşturulması ve kuşların yaban hayvanları ile teması kesmek için kafeslerde tutulması gibi bir dizi önlem alındı.
Almanya Tarım Bakanı Alois Rainer, Cuma günü yaptığı açıklamada son iki hafta içinde oldukça hızlı bir enfeksiyon artışı görüldüğünü duyurmuştu. İlk verilere göre, hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek için yaklaşık 400 bin tavuk, ördek, kaz ve hindi itlaf edildi.
Daha fazla vaka bekleniyor
Almanya ulusal hayvan hastalıkları araştırma merkezi Friedrich Loeffler Enstitüsü (FLI) salgının yüksek riski konusunda uyarıda bulundu. "En güçlü kuş gribi yılı" olarak nitelendirilen 2021'de de benzer rakamlar görüldüğüne dikkat çeken enstitü başkanı Christa Kühn, "Durumun nasıl gelişeceğini öngörmek imkansız, ancak FLI daha fazla salgın ve vaka artışı bekliyor" diye konuştu.
Enstitü, ilk kez turnaların da dahil olduğu yaban kuşlarının salgından etkilendiğini belirterek "muhtemelen geniş çaplı bir yayılmanın beklendiği" uyarısında bulundu.
FLI, düşük bir
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.12 yaşındaki çocuk, okul müdürünü gözünü kırpmadan vurdu! İşte o kare...2.Sevilay Yılman'a neler oldu? Okan Buruk'un adını verince, Galatasaray istedi TMSF işten attı!3.Özel'e Meriç tepkisi artıyor: '15 Temmuz militanlığına soyunmuş'4.AI şavaşları: Gemini, ChatGPT’yi geçti!5.Murat Ongun yandaş Cem Küçük'ü ifşa etti!
6.Barış Boyun davası: Mahkeme salonu karıştı jandarma biber gazı kullandı7.Moskova bambalı saldırıyla sarsıldı: Rus general hayatını kaybetti8.Şamil Tayyar'dan bomba iddia: 'Ela Rümeysa Cebeci itirafçı oldu arşivini getirecek!'9.Ünlüleri sarsan uyuşturucu skandalına Okan Buruk'un da adı karıştı! Savcılıktan açıklama geldi10.Ekol TV neden yayınlarını durdurdu!

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK
ÇOK OKUNAN HABERLER







