Almanya'da protestolar büyüyor: Binlerce kişi sokağa çıktı

Almanya'da aşırı sağa karşı yönelik tepkiler devam ederken Hamburg’da 50 bin kişi protesto düzenledi. Gösterileri destekleyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, aşırı sağcı AfD'ye tepki göstererek "Milyonlarca insanı korkutup ülkemizden kovmayı tartıştılar. Bu düşünce tüylerimi ürpertiyor" dedi.

SHABER3.COM

Almanya’nın Hamburg kentinin Jungfernstieg bulvarında toplanan yaklaşık 50 bin kişi, "Hamburg ayağa kalkıyor - Aşırı sağcılığa ve Neo-Nazi ağlarına karşı" temasıyla gösteri düzenlendi.

Göstericiler, ellerinde aşırı sağ karşıtı sloganların yazılı olduğu dövizler taşıdı.

Almanya'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve aşırı sağcılığı eleştiren sloganlar atan göstericiler, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) politikacıları ve Avusturyalı aşırı sağcı Martin Sellner'e tepki gösterdi.



Göstericiler, aşırı sağcı AfD'nin kapatılması istedi.

Aşırı sağcı AfD politikacıları ve Avusturyalı aşırı sağcı Sellner'in, Almanya'nın Postdam şehrinde, milyonlarca yabancı kökenlinin Almanya'dan sınır dışı edilmesini öngören plan üzerine gizlice görüştükleri ortaya çıkmıştı.

Organizatörlere göre gösteriye 80 bin, polise göre ise 50 binden fazla kişi katıldı.

SCHOLZ: TÜYLERİM ÜRPERİYOR

Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, aşırı sağcıların Alman demokrasisine saldırdığını söyledi.



Scholz, yayımladığı video mesajda, AfD'nin göçmenleri ülkeden gönderme planları yaptıkları gizli toplantıya atıfta bulundu.

Başbakan Scholz, "Yüz binlerce kişi bu günlerde demokrasimiz adına ve aşırı sağcılığa karşı yüzünü göstermek için Almanya'da sokaklara çıkıyor. Ben de Potsdam'daki büyük bir mitingde oradaydım. Bu gerçekten hepimizi, her birimizi ilgilendiriyor. Milyonlarca insanı korkutup ülkemizden kovmayı tartıştılar. Bu düşünce tüylerimi ürpertiyor" ifadelerini kullandı.

Almanya'da bir daha asla yeri olamayacak olan şeyin nasyonal sosyalist ırkçı ideoloji olduğunu vurgulayan Scholz, aşırı sağcıların insanları kovma planlarında kendilerini gösterdiklerine dikkati çekti. Scholz, "Bunlar demokrasimize ve dolayısıyla hepimize yönelik bir saldırıdır. Bu nedenle uyum, hoşgörü ve demokratik Almanya için herkesin açık ve net bir duruş sergilemesi gerekiyor" diye konuştu.

Meclis'ten geçen yeni vatandaşlık yasasının verilebilecek güzel bir mesaj olduğuna işaret eden Scholz, şunları kaydetti:

- "Yeni vatandaşlık yasasıyla, Almanya'da onlarca yıldır yaşayan ve çalışan, yasalarımıza uyan, burada evinde olan herkese sesleniyoruz. Siz Almanya'sınız. Kendinize ve ailenize iyi bakarsanız, ülkemizi seçen ve değerlerimizi paylaşan herkes, şu anki 8 yıl yerine 5 yıl sonra Alman pasaportu alabilecek.

- Bu, özellikle en başından beri buraya misafir işçi olarak gelenler için geçerli ve Almanya'nın refahının artmasına katkıda bulundular. Ülkemizin onlara sonsuz borcu var. Bu nedenle vatandaşlığa kabul kapsamında onların hayatları boyunca elde ettikleri başarıları da takdir edeceğiz."



AFD’NİN GİZLİ TOPLANTISI

Almanya'nın Postdam şehrinde Kasım 2023'te AfD politikacılarının ve bazı Hristiyan Demokrat Partisi üyelerinin, milyonlarca yabancı kökenlinin Almanya'dan sınır dışı edilmesini öngören plan üzerine gizlice görüştükleri ortaya çıkmıştı.

Avusturya'daki aşırı sağcı "Kimlikçi Hareketinin" eski lideri Martin Sellner'in de katıldığı toplantıda, sığınmacıların, ülkede kalma hakkı bulunan yabancıların ve Avrupa kültürünü benimsemeyen Alman vatandaşlarının sınır dışı edilmesini öngören bir planın görüşüldüğü belirtilmişti.

Gizli görüşmenin ortaya çıkması üzerine ülkede AfD'nin kapatılmasına ilişkin tartışmalar başlamıştı.

Forza araştırma şirketinin 12-18 Aralık'ta 2 bin 501 kişiyle yaptığı ankete göre AfD, ülkede yüzde 23 oranında destek görüyor.

AfD, Federal Mecliste 78 milletvekiliyle temsil ediliyor.
<< Önceki Haber Almanya'da protestolar büyüyor: Binlerce kişi sokağa çıktı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER