Almanya'nın en büyük sendikasından tasfiyelere tepki

Almanya’nın önde gelen sendikalarından ver.di, Türkiye’deki başarısız darbe girişiminden sonra tatbik edilen tasfiye operasyonunu büyük bir endişe ile takip ediyor.

Almanya'nın en büyük sendikasından tasfiyelere tepki


Sendikanın başkanı Franz Bsirske, yayınladığı bir bildiri ile sendikacıların, hukukçuların, devlet görevlilerinin, akademisyenlerin, gazetecilerin ve sivil halkın takibe alınmasından duyduğu büyük üzüntüyü dile getirdi.

Bsirske bildiride şu ifadeleri kullandı: “Demokratik olarak seçilmiş bir hükümete karşı girişilen darbe teşebbüsünün haklı bir yanı yok. Fakat Türk hükümeti, on binlerce sözümona muhalifin üzerine keyfi olarak yürümek ve demokrasiyi askıya almak için bu darbeyi istismar ediyor. “

Ver.di Başkanı Bsirske Türkiye’den fikir ve basın özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, mesleğini yerine getirme özgürlüğü ve adil ve bağımsız yargı süreci gibi vazgeçilmesi mümkün olmayan demokratik hakları bir an evvel hayata geçirmesini istedi.

Bsirske’nin bir diğer talebi ise tutukluların hayatının korunması ve işkence suçlamalarının aydınlatılması oldu. Ver.di’nin Federal Hükümet ile Avrupa Birliği’nden de (AB) beklentileri var. Bsirske’ye göre Federal Hükümet ile AB, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devletinin tekrar hayata geçmesi için baskı uygulamalı.

Bsirski, sınırlayıcı tedbirlerin mağduru olan insanlar kadar sendikalar adına da üzüldüklerini dile getirdi ve durumu zaten iyi olmayan sendikaların ilan edilen OHAL ile daha da sıkıntılı bir duruma sürüklendiklerini ifade etti.

Ver.di başkanı, “Maalesef bütün tecrübeler gösteriyor ki, olağanüstü hal ilanı genellikle çalışanların haklarının kesintiye uğraması için kullanılmıştır” tespitinde bulundu.
Bsirske Türk halkına da seslendi ve şöyle dedi:“Sadece gerçek anlamda suçlu olanların hukuk yoluyla cezasını çekmesi gerektiği konusundaki dikkatinizi koruyun. Suçsuz on binlerce insanın takibe uğramasına göz yumarsanız ucuz elde etmediğiniz demokratik mücadeleniz sonucunda elde ettikleriniz elinizden alınabilir.”
<< Önceki Haber Almanya'nın en büyük sendikasından tasfiyelere tepki Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER