'Altının gram fiyatı 120 lirayı bulur'


Altın fiyatlarında oynamanın devam edeceği bildiriliyor. Altın ve para yorumları ile bilinen Mehmet Ali Yıldırımtürk, gram fiyatının 120 lirayı bulacağını tahmin ediyor. Yıldırımtürk, yatırımcıya da "Altında satış için en iyi yer 120 lira, alım için 105 ila 110 lira." tembihinde bulunuyor.

Kur ve altın fiyatlarında oynamalar devam ediyor. Şu an dolar 2,94 liradan, Euro 3,25 liradan satışa sunuluyor. Altının gram fiyatı da 118,5 lira. Dolar ve altın tarafında artışın devam edebileceği vurgulanıyor. Goldpara.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Yıldırımtürk, bu konuda şunları ifade ediyor:

"2015 başlarında Fed'in faiz artırımı ile ilgili tartışmalar tedirginliğe neden oldu. Bunun 3 ayda bir ele alındığı 2015 dalgalı, tahminlerin tutmadığı bir dönem olarak anıldı. 2016'da da dalgalanmalar ile başladı. İleri ülkelerin kur savaşı ortada idi. Ülkeler kendi para birimlerinin değerini indirip dünya ticaretinden pay alma gayretine girdi. Dolarda artış ile Türkiye gibi ülkelerden para gidişi oldu. Dalgalanma şu an 2015'i aratacak şekilde devam ediyor. Tabii petrol fiyatlarının gerilemesi, Rusya'ya yaptırım amaçlı gerilemesi üretici ülkelerin ekonomileri adına olumsuz oldu. Petrol tüketicileri adına olumlu oldu.

Normalde petrol fiyatları ile orantılı olarak altın fiyatları artıyor ya da geriliyordu. Ama şu an petrol artınca altın geriliyor, petrol gerileyince altın artıyor. Petrol fiyatlarının artışı normal görülüyor, inişi tedirginliğe neden oluyor ve altın güvenli liman görülüyor."

ABD'den gelen ekonomik verilerin tahminlerin altında kaldığını anlatan Yıldırımtürk, şöyle devam ediyor:

"Veriler böyle ve ortaya koyuyor ki Fed tarafından 2016'da 4 defa daha faiz artırımı yapılacak gibi görünmüyor. Faiz artışının olmayacağı öngörüsü doları diğer paralar karşısında gücünü kesiyor. Euro için de durum öyle. Euro-dolar paritesi 1,10 seviyesinde. Hâlbuki Avrupa Merkez Bankası ek parasal genişlemeye devam ediyor. Ama doların güçlü görünümü Avrupa'yı rahatsız ediyor.

Yine Avrupa için Britanya'nın AB'den ekonomik ve sosyal olarak kopma talebi, bu konuda referanduma gitmesi Euro için olumsuz. Çünkü bir müddettir Sterlin değer yitiriyor. Böyle bir durum var. Para birimlerine güven geriliyor. Bu ortamda altın ön planda. Güvenli liman olarak görülüyor. Şu an altının ons fiyatı 1.250 dolar seviyesinde. Ama Türkiye'de fiziki olarak altın alımları kuvvetli değil.

2015'te faiz tartışmaları ve seçim nedeni ile, liranın dolara karşı erimesi ile altın dışarıda yüzde 10 geriledi, içeride 24 ayar gram altın yüzde 11 arttı. İleride yani Fed'in toplantılarına yakın dönemde spekülatif yorumlara ve faiz artırımı senaryolarına bağlı olarak altın geri çekilebilir. Faiz artırımı olmadığı takdirde de sert şekilde yukarı gidebilir.

Türkiye'de ise Merkez Bankası'nın Başkanı yenilenecek. Yeni isim faiz indirimine eğilimli olabilir. Böyle olursa dolar-lira tarafında artış olabilir. 2,94 ila 2,95 lira olan dolar 3,06 ila 3,10 lira seviyesine gelebilir. Burada Merkez Bankası Başkanı önemli olacaktır. Altının dalgalanması dışarıda da, içeride de devam edecek. 24 ayar gram altının fiyatı ilk etapta 120 lirayı görebilir. Şu an 117 lira seviyesinde ama 120 lirayı görebiliriz. Bu seviyede yatırımcıdan satış gelecektir. Bir de Suriye konusu var. Oradan da olumlu haberler geldiği takdirde bir kenarda tutulan altınlar ortaya çıkabilir. Çünkü altında artış eğilimi var. "

Yıldırımtürk, yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:


"Doların 2,80 ila 2,85 liraya gerilediği ortam alım için iyi bir imkan olarak görülebilir.
3,05 ila 3,10 lira da satış için iyi bir imkan olarak görülebilir. Dolar Euro'ya göre daha şanslı görülüyor. Altında satış için en iyi yer 120 lira. Alım için de 105 ila 110 lira. Her şey normalleşir, toparlanır, stabil bir hal söz konusu olursa o zaman içeride de dolar 3 liranın altında devam eder, altın 100 liraya geriler O da alım için iyi bir iklim."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Altının gram fiyatı 120 lirayı bulur' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER