[ANALİZ] Merkez Bankası’nda Saray darbesi

Merkez Bankası'nın 15 Mart'ta toplanan Genel Kurulu'nun Banka Meclisi'ne üye tayin ettiği iki ismin göreve başlamasına izin verilmedi. Yerine Saray'a yakın iki isim kanun hiçe sayılarak atandı. Saray'ın 18 Nisan darbesinin sebebi ve diğer ayrıntılar...

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER | ANALİZ- Merkez Bankası (TCMB) tarihinde ilk defa Genel Kurul tarafından tayin edilen iki ismin Banka Meclisi’nde göreve başlamasına izin verilmedi. 

TCMB’den yapılan açıklamada, 15 Mart’ta yapılan Genel Kurul’da üyeliğe seçilen Hayrettin Demircan’ın ve Ahmet Keçeci’nin görevlerine başlamayacağı duyuruldu. 

İki ismin yerine Başak Tanınmış Yücememiş ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Vekili Mehmet Aktaş son dakikada TCMB Banka Meclisi Üyeliği’ne seçildi.  

MERKEZ BANKASI GENEL KURUL’U HİÇE SAYDI 

Merkez Bankası'ndan konuyla ilgili şu açıklama yapıldı: “15 Mart 2019 tarihli Genel Kurulunda Banka Meclisi üyeliklerine seçilen Sayın Hayrettin Demircan ve Sayın Ahmet Keçeci’nin görevlerine başlayamayacak olmaları sebebiyle söz konusu üyeliklere, 1 Mayıs 2019 tarihinden itibaren görev yapmak üzere, Bankamız Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine istinaden Sayın Başak Tanınmış Yücememiş ve Sayın Mehmet Aktaş’ın seçilmeleri Banka Meclisince kararlaştırılmıştır.”

Merkez Bankası Genel Kurulu, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın başkanlığında 15 Mart'ta banka binasında toplanmıştı. Genel Kurul tarafından Hayrettin Demircan ve Ahmet Keçeci Banka Meclisi'ne üye olarak tayin edilmişti. 

“GÖREVİNE BAŞLAYAMAYACAKLAR” NE DEMEK?

Açıklamada “görevlerini başlayamayacakları” ibaresi dikkati çekti. Bankanın beyanının aksine Demircan ve Keçeci’nin göreve başlamaması için Saray’dan müdahale edildiği iddia ediliyor. 

Merkez Bankası Kanunu’na göre Genel Kurul onayı ile atanabilen meclis üyelerine son anda görevden el çektirildiği gibi iki ismin yerine kim tarafından atandığı belirtilmeyen iki yeni isim atandı.   

BERAT ALBAYRAK MÜDAHALE ETTİ

Samanyoluhaber’in konuya yakın bir kaynaktan edindiği bilgiye göre Adalet ve Kalkınma Partisi lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın talimatı ile Demircan ve Keçeci’nin üyelikleri hukuksuz bir şekilde iptal edildi. 

Aynı kaynak, “Albayrak bir taşla iki kuş vurdu. TÜİK’in başına sağ kolu Yinal Yağan’ı getirirken Merkez Bankası’nda iki sandalyeye de kendine yakın isimleri oturttu.” dedi.  

Merkez Bankası üyeliğine atandığı halde göreve başlamasına müsaade edilmeyen Hayrettin Demircan, Hazine'de Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü'nde daire başkanlığı görevini ifa etmişti.

MEHMET ŞİMŞEK’İN ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİNİ ÜSTLENMİŞTİ

Üyeliği iptal edilen iki isimden biri olan Hayrettin Demircan, 1986 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iktisat bölümünden mezun oldu. 

2008-2009 yılında arasında ise dönemin Ekonomi Bakanı Mehmet Şişmek’ in Özel Kalem Müdürü olarak görev yapan Demircan, 2010 ve 2011 seneleri arasında Hazine Müsteşarlığı Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü’nde daire başkanlığı görevini ifa etti. 

Demircan, 2012 senesinde Banka ve Kambiyo Genel Müdür Yardımcısı olarak atandığı görevini 2 Ağustos 2016 tarihine kadar sürdürdü. 

Hayrettin Demircan iyi derecede İngilizce ve Fransızca biliyor.

TCMB BANKA MECLİSİ NİÇİN ÖNEMLİ?

TCMB Başkanı ve Genel Kurul tarafından seçilen 6 üye olmak üzere toplam 7 üyeden müteşekkil Banka Meclisi faiz kararlarını alma yetkisini elinde bulunduruyor. Kararlar oy çokluğu ile alınabiliyor. 

Dolayısıyla Albayrak'ın müdahale ettiği son 2 üye kontenjanı yeni dönemde faiz kararlarında belirleyici olacak. 

TCMB Banka Meclisi;

a)Para politikası stratejisi ve enflasyon hedefi doğrultusunda uygulanabilecek para politikasına ve kullanılabilecek para politikası araçlarına ilişkin kararların alınması,

b) Tedavüldeki banknotların değiştirilmesine, tedavülden kaldırılmasına ve yok edilmesine ilişkin konularda düzenleme yapılması ve karar alınması,

c) Açık piyasa işlemlerine, döviz ve efektif işlemlerine, reeskont ve avans işlemleri ile reeskont ve avans faiz oranlarına, zorunlu karşılıklara ve umumi disponibiliteye, diğer para politikası işlemleri ve araçlarına, ülke altın ve döviz rezervlerinin yönetimine ilişkin usul ve esasların tespiti ile gerekli düzenlemelerin yapılması ile görevli ve yetkilidir.

GÖLGE BANKACI O HAZIRLIĞIN AYRINTILARINI YAZDI

Samanyoluhaber yazarı Gölge Bankacı, Merkez Bankası'nın ABD ile Türkiye arasında devam S-400 füze krizinde muhtemel mali müeyyidelere karşı yürüttüğü hazırlığın perde arkasını dün kaleme almıştı. 

"Ankara'da çok gizli altın hazırlığı" başlıklı makalede, yurt dışındaki altınların da Türkiye'ye getirildiği belirtilmişti.

İngiliz Financial Times gazetesi bugün yayımladığı haberde konuya yakın kaynaklar Merkez Bankası döviz rezervlerinin açıklanandan daha az olduğunu belirtmişti. 
<< Önceki Haber [ANALİZ] Merkez Bankası’nda Saray darbesi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER