[ANALİZ] TAV: Havalimanını kapattınız, zararı karşılayın

Çoğunluk hissesi Fransız ADP şirketine ait olan TAV, 2005 yılında yapılan ihalede 3 milyar dolar kira bedeli mukabilinde 15,5 yıllığına Atatürk Havalimanı’nın işletme hakkını devralmıştı. AKP hükümeti, Cengiz-Limak-Kalyon-Mapa ortaklığını ihya etmek için dünyanın en iyi havalimanları arasına girmeyi başaran Atatürk Havalimanı'nı ihale şartnamesindeki süreye (2021) rağmen iki yıl erken kapattı. Fransızlar zararın tazmini için hükümetle masaya oturacak.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER | ANALİZ- 8 Nisan 2019’dan itibaren Atatürk Havalimanı’ndan yapılan iç ve dış hat seferlerinin tamamı İstanbul Havalimanı’na aktarıldı. 

Atıl kalan Atatürk Havalimanı’nda bir günde 4 bin 500 kişinin işine son verilirken, hükümet ihale şartnamesine göre süre bitiminden önce işletme hakkını elinden aldığı TAV’a tazminat ödeyecek. 

2005'TE 3 MİLYAR DOLAR ÖDEDİ

Çoğunluk hissesi Fransız ADP şirketine ait olan TAV, 2005 yılında yapılan ihalede 3 milyar dolar kira bedeli mukabilinde 15,5 yıllığına Atatürk Havalimanı’nın işletme hakkını devralmıştı. 

İstanbul Yeşilköy'de bulunan Atatürk Havalimanı 1953 yılından beri iç ve dış hatlarda hizmet veriyordu. 

ATATÜRK HAVALİMANI, TAV’IN AMİRAL GEMİSİYDİ

Atatürk Havalimanı yolcu sayısı ve satış geliri açısından TAV’ın cirosunun yüzde 60’ını teşkil ediyordu. TAV 2018 yılında 1,2 milyar euro (7,4 milyar TL) satış hasılatının 720 milyon euroluk kısmının Atatürk Havalimanı’ndan elde etti

255 milyon euro net kârın da en az 140 milyon eurosu Atatürk Havalimanı’ndan geldi. 

GELİR VE KÂR KAYBI MASAYA KONULACAK

2018 yılına ait satış hasılatı rakamı ve net kârın Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile yürütülen tazminat müzakerelerinde esas alınacağı belirtiliyor. 

Buna göre TAV yıllık 4,7 milyar TL gelir ve buna bağlı 898 milyon TL net kârdan mukavelede belirtilen tarihten iki yıl daha erken mahrum kaldığını belirterek kaybının telafi edilmesini talep ediyor. 

TAV Genel Müdürü Sani Şener, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) erken kapatma kararından dolayı kendilerine her türlü zararı tazmin taahhütünde bulunduğunu kaydetti.
 
TAV GENEL MÜDÜRÜ ŞENER: MAĞDUR OLMAYACAĞIZ

“Amiral gemisini” kendisinin dışındaki sebeplerle kaybettiği için TAV’ın ihale şartnamesi ve akabinde imzalanan mukaveleye göre DHMİ’den tazminat talep etme hakkı var. 

TAV Genel Müdürü (CEO) Sani Şener daha önce yaptığı açıklamada, “Bizim 2021 yılına kadar süremiz var. Bu süreden önce açılırsa şimdiye kadar ödemiş olduğumuz 3 milyar dolarlık bedelin farkı bize ödenecek. Yani mağdur olmayacağız.” ifadelerini kullanmıştı. 

ADP, PARİS CHARLES DE GAULLE HAVALİMANI’NIN İŞLETMECİSİ

Fransa’nın başşehdi Paris’te Charles de Gaulle Havalimanı’nı işleten Groupe ADP, 2012’de TAV’ın yüzde 38’ini 874 milyon dolara satın almıştı. 

2017 yılında Akfen Holding’e ait yüzde 8,12 payı da 160 milyon dolar karşılığında devralan Fransız ADP’nin TAV’da payı yüzde 46,12’ye çıktı. 

Çoğunluk hissesini elinde bulunduran ADP’nin tavrı tazminat müzakerelerinde belirleyici olacak. 

İstanbul'un metro bağlantısı olan tek havalimanı olan Atatürk Havalimanı, 8 Nisan'da tarifeli uçuşlara resmen kapatıldı.

DHMİ ZARARIN TAZMİN EDİLECEĞİNİ TAAHHÜT ETTİ

DHMİ’nin TAV İstanbul ile TAV Holding’e gönderdiği 22 Ocak 2013 tarihli yazı müzakerelerde esas alınacak. 

Söz konusu yazıda DHMİ, yeni havalimanının açılmasından dolayı TAV’ın uğrayacağı tüm kâr kayıplarının tazmin edileceğine dair taahhütte bulunmuştu. 

Aynı kaynak DHMİ’nin TAV’ın tüm kayıplarının hesaplanması için bağımsız kuruluşlardan danışmanlık hizmeti alınmasına da onay verdiğini belirtiyor.

TAV'IN BÜYÜK ORTAĞI GROUPE ADP, FRANSA'NIN BAŞŞEHRİ PARİS'TE CHARLES de GAULLE (CDG) HAVALİMANI'NI İŞLETİYOR:

TAV, 2021 SONUNDA ELDE EDİLECEK GELİRE GÖRE HESAP YAPIYOR

Hisselerinin yüzde 44,3’ü Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören TAV’ın 2017 yılı faaliyet raporunda imtiyaz hakkının 2021’den önce feshedilmesi halinde tazminat hakkının mahfuz olduğu belirtilmişti. 

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Şirket İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı’nın kesin kapanış tarihi konusundaki belirsizliği ve kapanış tarihinin kira sözleşmesinden erken bir tarihte olması durumunda varlıkların defter değerinin geri kazanılabilir olduğunu göz önünde bulundurarak peşin ödenen kira giderleri ve özel maliyetlerin amortisman sürelerini kira sözleşmesinin bitiş tarihi olan 2021 yılına göre hesaplamaktadır.” 

Buna göre TAV iki sene için 450 milyon dolar ila 770 milyon dolar arasında bir tutura tekabül eden tazminat talebi ile masaya oturacak. 

<< Önceki Haber [ANALİZ] TAV: Havalimanını kapattınız, zararı karşılayın Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER