Müdahale sonrasında açıklamalarda devrik lider Mursi için ‘Seçilmiş Cumhurbaşkanı’ tabirini kullanan Dışişleri, son açıklamasında ‘Eski Cumhurbaşkanı’ ifadesini tercih etti.
Mısır’da 2013 yazında gerçekleşen askeri müdahaleden bu yana devrik lider Muhammed Mursi’yi “Seçilmiş Cumhurbaşkanı” olarak tanımlayan Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan geri adım geldi. Son döneme kadar Mısır’ın meşru lideri olarak Mursi’yi gördüğünde ısrar eden Ankara, son resmi açıklamasında ise Mursi için “Eski Cumhurbaşkanı” ifadesini kullandı. Bu çok önemli dil değişikliği, Kahire ile ilişkileri normalleştirmek isteyen Ankara’nın diplomatik bir adımı olarak değerlendiriliyor. Zaman’ın konuştuğu Dışişleri kaynakları da bu tespiti teyit eder şekilde, “Bu bir siyasi karar.” diyerek, yorum yapmaktan kaçındı. Kaynaklar, Sisi’nin artık uluslararası toplum tarafından kabul edilmesinin Ankara’nın kararında etkili olduğunu kaydetti.
Mısır’la ilgili 22 Nisan’da bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mısır’da düzenlenen ilk demokratik seçimler neticesinde halk iradesiyle işbaşına gelen, ancak 2013 yılında gerçekleştirilen askeri müdahale sonucu görevinden zorla uzaklaştırılan eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin diğer sanıklarla birlikte yargılandığı davada 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasını esefle karşılıyoruz.” denildi.
Mısır’da halkın oylarıyla cumhurbaşkanı seçilmiş Müslüman Kardeşler (İhvan) liderlerinden Muhammed Mursi’nin o dönem genelkurmay başkanı olan Abdülfettah el Sisi önderliğindeki askeri müdahaleyle devrilmesinin ardından Ankara ve Kahire arasındaki ilişkiler dibe vurmuştu. AKP rejimi, askeri müdahaleye sert tepki gösterip bunu seçim meydanlarında kullanmasına rağmen bir taraftan da ilişkilerin normalleşmesi için diplomasi yürütüyordu. Geçtiğimiz eylül ayında BM Genel Kurul görüşmeleri için New York’ta bulunan iki ülkenin dışişleri bakanları bir araya geleceğini açıklamışlardı. Görüşme, darbeden sonra bu seviyede gerçekleştirilmiş ilk temas olacaktı. Kahire talebinin Ankara’dan geldiğini; Ankara ise Kahire’den geldiğini savundu. Görüşme de son gün iptal oldu.
Suud etkisi
Mısır’da en üst düzeyli Türk diplomatik temsilci konumunda olan Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter de Ankara’nın talimatıyla geçtiğimiz haziran ayında Sisi’nin yemin törenine katılmıştı. Kulislerde Ankara’nın tavır değişikliğinde, askeri müdahale sonrasında Sisi’ye her türlü desteği veren Suudi Arabistan ile son dönemde görünür hale gelen yakınlaşmanın etkisi olduğu yorumları yapılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, mart ayında Mısır lideri Sisi ile aynı günlerde Riyad’a bir ziyaret gerçekleştirmişti. Özellikle Yemen ve Suriye gibi bölgesel krizlerde Ankara’yı kendisiyle birlikte hareket etmeye ikna eden Riyad’ın AKP yönetimine Mısır konusunda da daha mutedil bir dil benimsemesi telkininde bulunduğu belirtiliyor. ZAMAN