ANKESOB: Esnaf birçok meslekte çırak bulmakta zorlanıyor

ANKESOB: Esnaf birçok meslekte çırak bulmakta zorlanıyor

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, "Esnaf ve sanatkarların birçok meslekte çırak bulmakta zorlandığını belirtti. Yiğiner, "Meslek liselerine olan ilgi de az. Meslekleri ve sanatı yaşatmamız lazım. Böyle giderse kalifiye eleman bulmak imkansız hale gelecek." dedi.

Yiğiner'in başkanlığında düzenlenen Birlik Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi Toplantısı, ANKESOB Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantı, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay'ın yanı sıra bakanlık mensupları, BMEDB üyeleri, akademisyenler, ilgili bürokratlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve ANKESOB'a bağlı odaların başkanlarından oluşan geniş bir katılımla, kapsamlı ve verimli bir şekilde gerçkleştirildi.

ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, yaptığı konuşmada "Toplum olarak herkes haliyle çocuğunun iyi eğitim almasını, başarılı olmasını, daha iyi yaşamasını ister. Dolayısı ile insanlarımızın beklenti ve isteklerine bakınca meslek liselerine ilgi az. Burada hakikaten sıkıntı yaşıyoruz. Fakat meslek sahibi olunmadan da hiçbir şey olmaz. Herkes masa başı işte çalışırsa piyasada her türlü alanda kalifiye eleman bulmak imkansız hale gelir." ifadelerini kullandı.

ÇIRAK YETİŞTİRME SORUNU MESLEKLERİ BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ

Başkan Yiğiner, çırak yetiştirme sorununun meslekleri bitirme noktasına getirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Ciddi anlamda çıraklık problemi var. En çok çırak olan sektörlerin başında yer alan hizmet sektörü; berberde, kuaförde çırak kalmadı diyebiliriz. Sanayide olsun, Siteler'de olsun artık çırak bulunamıyor. Temelden yetişecek eleman kalmadı. Bir dönem el üstünde tutulan meslekler birer birer hayatımızdan çıkıyor. 4+4+4 eğitim sistemi çırak yetişmesinin önünde en önemli engel. Esnaf ve sanatkarlar yanında çırak çalıştırdığı zaman devletimiz desteklemeli. Çırak hem çalışmalı, hem de okuluna gidebilmeli. Devlet, çırağın sigortasını ödemeli, maaşına katkıda bulunmalı, onun kalfa, usta olmasına destek sağlamalıdır. Sistemi adaletli hale getirmemiz için birlikte hareket etmeliyiz. Hep birlikte memleketimize hizmet edelim. Tüm olumsuzluklara rağmen mücadele etmeliyiz, elimizden gelen tüm gayreti göstermeliyiz. Çırak, kalfa ve usta yetiştirmemiz lazım. Mesleki ve Teknik Liseleri bitirenleri, bitirdikleri alanda istihdam eder hale gelmemiz lazım. Meslekler bitme noktasına gelmesin. Teknolojiye ayak uyduralım fakat bu teknolojiye ayak uyduracak becerili insan gücünü de yetiştirelim. Buradan çıkacak kararlar doğrultusunda gereken süreçlerin takipçisi olalım"
CİHAN
<< Önceki Haber ANKESOB: Esnaf birçok meslekte çırak bulmakta zorlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER