AP Türkiye Raportörü: Operasyonların toplu cezalandırma olduğu algısı var


Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye'nin güneydoğusundaki durumun büyük endişe kaynağı olduğunu ifade etti. Piri, yaz aylarından bu yana alandaki durumun günden güne tırmandığını belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan AP Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Üyesi Kati Piri, Türkiye'nin terörle mücadele hakkını sorgulamadıklarını ve PKK'nın saldırılarının asla meşru gösterilemeyeceğini belirterek, "Fakat genel algı, sokağa çıkma yasakları ve Türk güvenlik güçlerinin operasyonlarının kamu düzenini sağlamak yerine toplu cezalandırmayı amaçladığı yönünde." ifadelerini kullandı.

Akademisyenlerin barış çağrısı yapan bildiri sebebiyle baskı ve soruşturma tehdidi altında olmasından da büyük endişe duyduğunu ifade eden Piri, "Şiddetin durmasını isteyen makul insanlar nasıl hain ve terör destekçisi olarak yaftalanabilir?" diye sordu.

Avrupa Birliği'nin ateşkes ve barış görüşmelerinin yeniden başlaması için güçlü ve kararlı bir çağrı yapmasını isteyen Kati Piri, barış isteyen insanların da desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkan Yardımcısı Knut Fleckenstein da Türkiye'de tüm etnik ve dini grupların barış içinde bir arada yaşamasının ancak siyasi çözümle mümkün olabileceğine değindi. Hükümete diyalog yoluna girerek uzun dönemli istikrarını tehlikeye atmamaya, Kürt siyasetçileri ise itidal ve sorumluluk içinde hareket etmeye çağıran Fleckenstein, AB Komisyonu'nun da Türk hükümetinin güneydoğudaki mevcut politikasına karşı çıkmasını istedi.

Sosyalistler ve Demokratlar Grubu'ndan bir heyetin önümüzdeki ay bölgede incelemelerde bulunacağı da açıklandı. CİHAN
<< Önceki Haber AP Türkiye Raportörü: Operasyonların toplu cezalandırma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER