Artarak devam eden kadın cinayetleri için soru önergesi verildi


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, şiddet gören, mağdur olan ve gün geçtikçe de sayısı hızla artan kadın cinayetlerine dikkat çekmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yazılı soru önergesi verdi.

Tanal, toplumun ilerlemeye çalışmasıyla kadınların dönüşümlere uyum sağlama çalışmaları ve modern hayata katılma çabalarıyla beraber kadınlara yöneltilen şiddetin boyutunun artmasının ve hatta bu şiddetin artık ölümle sonuçlanması çağdaş, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinde karşılaşılmaması gereken bir durum olduğunu ifade etti.

CHP'li vekil, kadın cinayetleri değerlendirildiğinde; Avrupa standartlarına bakıldığında kadın cinayetlerinin imaj zedeleyici, kadın vatandaşlar açısından bakıldığında onur kırıcı ve İnsan Haklarının ihlal edilmesiyle açıklaması olmayan bir durum olduğunu kaydetti.

Mahmut Tanal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu'na soru önergesindeki sorular şöyle:

"1- 2002 tarihinden önergenin verildiği tarihe kadar kaç kadınımız öldürülmüştür? Öldürülen kadınlarımızın sayısının yaş guruplarına göre dağılımı nasıldır?

2- 2002 tarihinden önergenin verildiği tarihe kadar kadın cinayetlerinin durdurulmasına yönelik çalışmalar yapılmış mıdır? Yapıldı ise bu çalışmalar nelerdir?

3- Kadınlarımızın öldürülme nedeni raporlanmış mıdır? Raporlandı ise bu nedenler nelerdir?

4- Kadınlarımızın şiddet görüp ölüm tehdidi altında bulunduğunu ifade etmesinin ardından bakanlık olarak yaptığınız çalışmalar nelerdir?

5- Şiddet görüp ölüm riskiyle karşıya kalan kadınlarımızın Bakanlık bünyesinde barınabileceği sığınma-barınma evleri ve tesisler mevcut mudur? Mevcut ise bu tesislere alınma şartları nelerdir? Ölüm riskiyle karşı karşıya kalan kadınlarımız bu tesislerde ne kadar süre ile kalabilmektedir?

6- Kadınlarımız sığınma evlerinden ayrılma süreleri dolduğunda kendilerine nasıl bir imkan sağlanmaktadır? Barınma-sığınma evlerinden ayrıldıktan sonra güvenlik takibi nasıl yapılmaktadır?

7- Barınma-sığınma evlerinden çıkan ekonomik anlamda yetersiz olan kadınlarımıza ekonomik destek sağlanıyor mu? Ekonomik destek sağlanıyorsa bu destek ne kadar süre devam etmektedir ve net olarak ne kadarlık bir destektir?

8- Ölüm riski altında bulunan kadınlarımızın 2002 yılından önergenin verildiği tarihe kadar her yıl için ayrı ayrı olmak üzere adli makamlara ya da güvenlik birimlerine başvuru sayısı kaçtır? Başvuru yapan ve öldürülen kadınlarımızın sayısı kaçtır?

9- Başvuru yapan kadınların ölümlerini engellemek için nasıl bir çalışma yapılmıştır? Başvuru yapan kadınların ölümleri neden engellenememiştir?

10- Adli makamlara ya da güvenlik birimlerine başvuru yapamayan baskı altında bulunan kadınlara nasıl ulaşılmaktadır, tespiti nasıl yapılmaktadır? Tespiti yapılıyor ise hayati riskleri söz konusu olan ortamlarından nasıl bir yöntemle uzaklaştırılıyorlar?

11- Kadın cinayetlerindeki davaların seyrini ve suçlunun hak ettiği cezayı alıp almadığını kontrol ediyor musunuz? Kontrol ediyorsanız gereken cezayı almadığına şahit olduğumuz davaların seyri ile ilgili nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?

12- Türkiye genelinde kadına yönelik şiddetin engellenmesi için kaç adet şiddet önleme merkezi kurulmuştur?

13- Şiddet önleme merkezleri hangi il ve ilçelerde vardır? İl ve ilçelere göre şiddet önleme merkezlerinin sayısı nedir?

14- Şiddet önleme merkezlerinde kaç birim vardır? Bu birimler hangileridir?

15- Şiddet önleme merkezlerinde çalışan personel hangi kriterler esas alınarak seçilmektedir?

16- Şiddet önleme merkezi çalışanlarına çalışmaya başlamadan önce şiddetin ve ölümlerin engellenmesi için eğitim veriyor musunuz? Eğitim veriyorsanız bu eğitimin aşamaları ve içeriği nasıldır?

17- Şiddet önleme merkezlerinin çalışmaları doğrultusunda görevlerini yerine getirip getirmediğini kontrol ediyor musunuz? Kontrol ediyorsanız bu kontroller nasıl yapılmaktadır? Görevini yapmadığı ispatlanan şiddet önleme merkezleriyle alakalı nasıl bir çalışma yapılmaktadır?

18- 12.12.2015 tarihinde Gaziantep ilinde iki kız kardeşin 9 defa koruma kararı varken öldürülmesi ve buna benzer çok sayıda örnek yaşanması 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunun ihlali anlamına gelirken görevini yapmayan ve ölüme sebebiyet veren güvenlik birimleriyle alakalı bir çalışma yaptınız mı? Yaptıysanız nasıl bir yaptırım uygulandı? Yapılmadı ise bu konuyla alakalı bir çalışmanız var mı? Çalışmanız var ise çalışmanın kapsamı nedir? Ve çalışmanız ne zaman sonuçlanacaktır?

19- 2005 yılında uygulanan Ceza Kanunu'nda haksız tahrik maddesi ve bazı maddelerin (iyi hal indirimi gibi) Hakime geniş takdir yetkisi verilerek düzenlenmesi ve sanığın iyi hal indiriminden yararlanması doğru mudur? Doğru değil ise bu Kanun neden hala uygulanmaktadır? Doğru değil ise Kanun değişikliğiyle alakalı herhangi bir çalışmanız var mıdır? Çalışmanız var ise içeriği nedir ve ne zaman uygulanacaktır?
CİHAN
<< Önceki Haber Artarak devam eden kadın cinayetleri için soru önergesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER