Asansörlü ev taşıma şirketleri, hamalların işini elinden aldı

Asansörlü ev taşıma şirketleri, hamalların işini elinden aldı

Son yıllarda sayısı giderek artan ve sektör haline gelen asansörlü ev taşıma şirketlerine yoğun talep olması hamalların işini azalttı.

Çok değil 5-10 yıl öncesine kadar evden eve taşıma işlerinde tercih edilen hamallar, teknolojinin ilerlemesi ve asansörlü ev taşıma nakliyecilerin sayısının artması sebebiyle hamala olan ihtiyacı da ilgiyi azalttı. Yozgat'ta yaklaşık 5 yıldır faaliyetini sürdüren Gökyüzü Nakliyat Şirketi Sahibi Hacı Yapar, ilde ilk asansörlü evden eve taşıma nakliye işine kendilerinin girdiğini belirterek, Yozgat'ta bu sayının 5'e yükseldiğini söyledi.

Yapar, "İlimizde ilk asansörlü taşıma şirketini biz kurduk. Şu an Yozgat'ta bizle birlikte 5 adet daha firma bu işi yapıyor. Allah'a şükür iş yoğunluğumuzda herhangi bir azalma olmadığı gibi çalıştıracak eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz." dedi. Yaklaşık ayda 60 ev taşıdıklarını belirten Yapar, şunları kaydetti: "Türkiye'nin her tarafına ev taşıyoruz. İlimizde aylık 50- 60 civarında vatandaşımızın evlerini taşıyoruz. Yaz-kış yoğunluğunda pek fazla düşme olmuyor. Tatil ya da memurların tayin atama dönemlerinde bu yoğunluğumuz biraz daha artıyor. Eskiden bu işleri hamallar yapardı. Yüksek katlı binalardan eşyaların indirilmesi hem hamal için hem de eşyaların zarar görmesi açısından riskler taşıyordu. Sonra bu asansörlerin çıkmasıyla eşyalar zarar görmeden evden başka bir eve taşıyıp aynı şekilde biz yerleştiriyoruz. Mobilyaların montesini yine bizler yapıyoruz. Vatandaşlar hamal yerine bizim gibi firmaları tercih ediyorlar. Yaptığımız iş gerçekten çok zor bir iş, kolay değil fakat ekmeğimiz için mecburen bu işle geçimimizi sağlıyoruz. Şu an 5 arkadaşımız çalışıyor. Günde bazen iki ev taşıdığımız da oluyor. Bizler profesyonel anlamda bu işi yapıyoruz, o yüzden vatandaşlarımızda genelde bizleri tercih ediyor."

Başka ev taşıma şirketi yetkilisi de aynı ifadeleri kullanarak, "Yozgat'ımız son yıllarda artan göç sebebiyle bizlerin de iş yoğunluğu artıyor. Bizim her ne kadar iş yoğunluğumuz artmış olsa bile tabi ki ilimizin de ekonomisinin güçlü olmasını isteriz. Asansörlü taşıma sistemi sayesinde hem zaman kaybını önleniyor hem de vatandaşlarımızın eşyaları zarar görmeden taşınmış oluyor. Tabi burada hamallarımız eskisi gibi ev taşıma işi yapamıyorlardır. Onlar ancak zemin kat ya da bodrum kattaki eşyaların taşınmasını yapıyorlardır." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Asansörlü ev taşıma şirketleri, hamalların işini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER